ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софиянци посрещнаха в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ гостуващата йерусалимска светиня - обновено със снимки

06 юли 2012 09:55, Софийска митрополия
Софиянци посрещнаха Иерусалимската светиня

На 5 юли софиянци тържествено посрещнаха йерусалимската икона „Св. Константин и Елена“ с вграден в нея сребърен кръст с частица от Честното дърво, на което е разпнат нашият Господ Иисус Христос. Тя пристигна с благословението на Йерусалимския патриарх Теофил III преди седмица по българските земи и часове преди обратно да отпътува за родината си, бе донесена за поклонение и в София. Светинята бе придружавана от архимандрит Юстин, игумен на светата обител при Якововия кладенец, и архимандрит Игнатий.

Преди иконата да бъде тържествено посрещната в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, на Честния кръст и светите равноапостолни царе Константин и Елена се поклони и благослови лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. На топъл братски прием Негово Светейшество поздрави йерусалимските духовници и разговаря с тях, а те от своя страна предадоха благословението на Йерусалимската земя и поздрав от името на патриарх Теофил III.

С камбанен звън и дълъг шпалир от духовници и стотици софиянци светата икона бе посрещната в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Тя бе поставена за поклонение в центъра на храма и край нея редом с представителите на Йерусалимската патриаршия застанаха Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир, с братя, софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов, игумени на софийски манастири и столични духовници.

С благодатно слово към христолюбивия български народ се обърна архимандрит Юстин, игумен на светата обител при Якововия кладенец. Той преподаде на поклонниците патриаршеския поздрав на Йерусалимския патриарх, като пожела силата на Животворящия Кръст Господен, който идва от светия Сион, и благословението от Честния гроб Господен да донесат на целия български народ духовно благословение и ние да го съхраним в сърцата си.

„Този Дух, Който всичко изпълва и е навсякъде, да изпълни благочестивия и христолюбив български народ и светата Българска православна църква!” - пожела игумен Юстин. "И знайте, че светите места са навсякъде, пред всеки свети Престол, защото той символизира Гроба Господен и ние му се покланяме не само телесно, но и с дух“ - каза още йерусалимският архимандрит и отново пожела благодатта Божия и благословението на равноапостолните царе Константин и Елена да бъдат върху нас.

От името на софийското църковно изпълнение отговор-приветствие произнесе Знеполският еп. Йоан. “Да сме единни в Христа и да бъдем заедно и в бъдещи благодатни моменти“ - пожела софийският викарий и като издигна високо иконата с частицата от Христовия Кръст, благослови в четирите посоки вярващия народ.

За поклонение и благословение към светинята пристъпиха последователно духовенството, а след това и миряните. Два часа по-късно иконата бе изпратена от митрополитския храм и заедно с йерусалимската делегация отпътува за родната земя.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В очакване на иконата В очакване на иконата Иерусалимската икона бе внесена в храма след като Българският патриарх й се поклони Духовниците носят иконата към храм "Св. Неделя"Духовниците носят иконата към храм "Св. Неделя"Духовниците внесоха  иконата в  храм "Св. Неделя" Архимандрит Юстин поставя иконата Архимандрит Юстин пред  иконатаСофиянци посрещнаха Иерусалимската светиняСофиянци посрещнаха Иерусалимската светиняСофиянци посрещнаха Иерусалимската светиняСофиянци посрещнаха Иерусалимската светиняЗнеполски еп. Йоан отправя поздравлениеЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. Йоан благославя в четирите посоки с иконата Схиархимандрит Амвросий се покланя на иконата Софиянци посрещнаха Иерусалимската светиняСофийското духовенство се покланя на иконатаСофийското духовенство се покланя на иконата В храма
« предишна новинаследваща новина »