ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. вмчца Неделя в град Ловеч

07 юли 2012 21:05, Ловчанска митрополия
Празникът на св. вмчца Неделя в град Ловеч

На днешния ден празнува старият катедрален храм на град Ловеч, посветен на св. великомъченица Неделя.

Свидетелства за съществуването на храма датират от 17 в. В непосредствена близост до него е съществувал до края на 19 в. храм близнак, посветен на св. преп. Петка. Така двете светици са покровителствали ловчанлии в трудните времена на турското робство.

Храм „Св. Неделя” се намира в най-стария квартал на Ловеч „Дръстене”. По времето на робството на източния бряг на р. Осъм е бил българският квартал. Тук в почти непосредствена близост до храма е била и митрополията, която сега не съществува. По времето на освобождението на Ловеч от турците, особено жестока потеря от башибозуци и черкези опустошават града, като избиват голяма част от християнското население. За да се спасят от турците, в храм „Св. Неделя” се скриват жени, деца и някои мъже, търсейки небесното застъпничество на светицата.

И днес по дървените порти на храма личат следите от ятаганите и куршумите на напиращите неверници, но по някакъв необясним начин храмът е запазен заедно с хората вътре. Не такава е била съдбата на храм „Света Троица” в новия български квартал на Ловеч „Хармането” отвъд реката. Той е бил подложен на погром и турците са влизали с конете си вътре. В него обаче не се е криел никой, защото почти всички българи там са били жестоко избити.

По случай празника Ловчанският митрополит Гавриил отслужи св. Литургия в храм-паметника „Св. Неделя”. В съслужение с владиката участваха архим. Викентий (Митев) и ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски.

След св. служба митрополит Гавриил припомни житието на светицата и каза, че вероятно имайки пред очи нейния мъченически подвиг, нашите предшественици, също подложени на мъчение от поробителя, построили храма, искайки да получат върху себе си небесното застъпничество на св. вмчца Неделя.

По традиция бе осветен корбан и бе дадена празнична трапеза под вековния орех, растящ в двора на историческия храм.

 

 

Снимки

Празникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град ЛовечПразникът на св. вмчца Неделя в град Ловеч
« предишна новинаследваща новина »