ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първи прием на семинаристи в Софийската духовна семинария за учебната 2012-2013 г.

07 юли 2012 22:13, СДС
Софийска духовна семинария

На 7 юли в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” се проведе първи прием на ученици за учебната 2012-2013 година.

Според традицията преди началото на изпита в семинарския храм бе прочетена молитва за здраве и успешно представяне на всички кандидати.

Веднага след това в централната семинарска сграда започна провеждането на приемните изпити.

За редовния петгодишен и за двугодишния паралелен курс кандидатите събеседваха с приемна комисия под председателството на и. д. ректора г-н Димитър Костадинов. След това те бяха подложени на проверка на музикалния слух от преподавателите по църковно пеене.

Тази година прави впечатление засиленият интерес на желаещите да придобият духовно образование. Някои от тях са били приети в Класическата и езикови гимназии и са предпочели да дойдат и кандидатстват в Софийската семинария. Има и такива, които едва са дочакали да навършат определените години (14), за да дойдат тук и вече дори са постригани за иподякони.

След приключване на препитването учителската комисия разгледа резултатите и оповести имената на приетите семинаристи.

На първия прием бяха одобрени 12 ученици за петгодишен курс на обучение и 13 човека за двугодишния паралелен курс. Окончателният им брой ще стане известен в началото на учебната година след провеждането на втория прием, който ще се проведе на 1 септември.

Молби за постъпване в Софийската духовна семинария са подадени и от младежи - етнически българи от Молдова, Албания и Сърбия.

Софийска духовна семинария “Св. Йоан Рилски” е средно общообразователно духовно училище, основано през 1903 г. под покровителството на св. Йоан Рилски, което се намира в центъра на столицата, в кв. "Лозенец". Семинарията дава възможност за духовно образование, възпитание и социализация на учащите се, а след завършването на курса на обучение – житейска и професионална реализация

в Българската православна църква, както и право за кандидатстване в български и чужди университети. При успех много добър 5.00 след завършване на Семинарията възпитаниците се записват без приемен изпит в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Освен задължителните общообразователни, се изучават разширено и богословски учебни предмети, както и музика, източноцърковно пеене, пиано, история, философия, класически и западни езици. Учениците са стипендианти на Св. Синод на БПЦ-БП и живеят на пълен пансион.

За тяхното обучение и възпитание се грижат ректор, учители и възпитатели, доказани специалисти с високи морални ценности и отговорности и всеотдайна християнска обич и любов.

В семинарския храм „Св. Йоан Рилски”, където се провежда практическата богослужебна подготовка на учащите се, ежедневно се извършва утринно и вечерно богослужение, а в неделя и на всички големи православни църковни празници - света Литургия. С присъствието си семинаристите придобиват практически познания за богослужението, като усъвършенстват певческите си умения.

Софийската духовна семинария е разположена в разкошен парк, разполага с богата библиотека, учебни кабинети, компютърен клуб, фитнес център и спортни игрища.

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Оживление пред ректорския кабинет В ректората В комисията за проверка на музикалния слухВ комисията за проверка на музикалния слухСекретарят и  възпитатели в духовното училищеСеминарският доктор КомаровСофийската духовна семинарияСофийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »