ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Един незабравим поклоннически ден в Румъния

09 юли 2012 22:36, Русенска митрополия
Русенци на поклонение в Румъния

На 07. 07. 2012 г. поклонническа група от Русенска епархия отпътува за столицата на Румъния - Букурещ. Водач на групата ни беше Милен Бакалов, завеждащ поклонническия отдел към Русенска св. Митрополия.

Пътуването ни започна с изпяването от всички на "Многая лета" за една участничка в поклонението – Мария, празнуваща своя личен празник - рожден ден. От името на всички тя получи икона на Божията майка с личното благословение на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит. По пътя за румънската столица г-н Бакалов, който е докторант по история в Рим, ни запозна с историята на Румъния, както и с житието на преподобния наш отец Димитрий Басарбовски.

Първата спирка от нашето поклонническо пътуване беше девическият манастир „Св. Георги Победоносец” в гр. Гюргево, където групата взе участие в светата Литургия. В центъра на манастира се издига китна дървена църква в марамурешки стил. След това се отправихме към Букурещ, където бяхме посрещнати от протодякон Кирил Синев, който беше и нашият преводач по време на пътуването.

В патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена” се поклонихме пред мощите на св. Димитрий Басарбовски, които вършат чудеса и помагат на всички, с вяра пристъпващи към тях. След като се поклонихме и на мощите на св. Константин и Елена, бяхме благословени и миропомазани от Праховския епископ Варсануфий, който през 2005 г. е донесъл икона с частица от мощите на светеца в Басарбовския скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски”. В открития притвор на катедралата отец Кирил ни разказа за активната дейност на Църквата сред обществото. Румънската православна църква умее да намира най-подходящите методи за въцърковяване на младите и активното им участие в нейния живот. Благодарение на летни православни лагери, национални конкурси по църковно пеене или рисуване на икони върху дърво или стъкло, пасхални и рождественски концерти, изпълнявани в голямата аула на Румънската патриаршия, тя се радва на голямо уважение от страна на целия православен румънски народ. Днес там да си духовник е елитно призвание, към което мнозина се стремят.

От там се отправихме към манастира „Антим”, който се намира в непосредствена близост до румънския парламент. Там се поклонихме на мощите на св. Акакий, св. Неофит, св. мчца Параскева и на светите 40 мъченици. Тук с участието на голяма част от поклонниците изпълнихме няколко благодарствени църковни песнопения, а от изнесената от послушник беседа научихме за историята и архитектурната стойност на манастира. В този манастир през комунистическия период се е намирал центърът на движението за църковно възраждане „Неизгарящата къпина” (Rugul aprins), в което са участвали видни румънски православни интелектуалци и ревностни за открито изповядване на древната вяра духовници.

Наскоро беше издадено творчеството на неотдавна канонизирания св. Антим, грузинец по произход. В написания от св. Антим завет се повелява ежегодно манастирът да отпуска стипендии за бедни студенти - богослови или от други факултети, за да могат успешно да завършат своето образование. По този начин св. обител изпълнява една похвална милосърдна дейност съгласно думите на Спасителя, изречени по време на знаменитата Му проповед на планината „Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани” (Мат. 5:7).

Посетихме и манастира „Раду Вода”, в който се помещава Букурещката семинария, и се поклонихме на мощите на св. Нектарий Егински. И тук групата изпълни благодарствени тропари, а духовник ни миропомаза за здраве и благополучие.

В Букурещ в определеното свободно време посетихме Музея на селото „Димитрие Густи”, в който се намират 85 автентични стари къщи от 18-20 век от различни румънски области: Трансилвания, Банат, Мунтения, Олтения, Добруджа и Молдова.

Последната спирка от нашето пътуване беше манастирът „Черника”. Тук бяхме пленени от прекрасната гледка, която се откри пред нас - цветна градина, поддържана от монасите на манастира. В този манастир се поклонихме пред мощите на още двама светци, бивши игумени на тази св. обител - св. свщмчк Георги и св. Калиник. Зарадвахме се от това, че св. Калиник е бил ръкоположен в йеродяконски чин от св. Софроний епископ Врачански, прекарал последните години от живота си на север от р. Дунав.

Прибрахме се в България с радостен и приповдигнат дух, изпълнени с благодат и благодарност към всички организатори от Русенска св. Митрополия, че ни направиха съпричастни в едно пътуване, което ни позволи да се докоснем до мощите на много светци угодили на Бога и дарували ни благодат, от която се нуждаем.

Текст: Юлия Борисова
Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Русенци на поклонение в РумънияПомазани от Праховския епископ ВарсануфийРусенци на поклонение в РумънияМанастирът "Антим"В манастира "Антим"В манастира "Антим"В манастира "Раду Вода"В манастира "Раду Вода"В музея на селото, БукурещВ манастира "Черника" край БукурещВ манастира "Черника" край Букурещ
« предишна новинаследваща новина »