ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започва изграждането на Боровишкия манастир

10 юли 2012 16:36, Видинска митрополия
Започва изграждането на Боровишкия манастир

Започва изграждането на Боровишкия манастир, Белоградчишка духовна околия. Проектът е изцяло дело и се ръководи с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан от архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия и игумен на новата света обител. Манастирът ще бъде издигнат на километър от село Боровица, където се намира средновековната църква "Света Троица".

„През 2010 г. по мое искане храмът и районът около него бяха обявени от Видинския епархийски съвет за Боровишки манастир”, разказа за радио „Фокус“ архимандрит Антим. По-късно бил разработен проект за строителство на сграда, с който манастирското настоятелство смятало да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони. Тогава обаче църквата „Света Троица” била включена в национална кампания и получила от правителството чек за 1 милион лева. Сумата е достатъчна за реализацията на проекта, който е трикомпонентен, каза архимандрит Антим и уточни, че се предвижда реставрация на църквата, снабдяване на манастира с електричество и вода и вертикална планировка на пространството и храма.

Днес се очаква да пристигне екип от проектанти, които да определят точното място, на което ще бъдат положени основите на сградата. „Със собствени сили и средства от следващата седмица започваме изграждането на едно от манастирските крила, което технически е решено да бъде изцяло от дърво”, споделя архимандрит Антим. Целта е да се ускори строителството и до зимата монасите да могат да се настанят. От около два месеца на мястото на бъдещия манастир са поселени монах и послушници. Оптималният срок за цялостно завършване на манастира е 2-3 години.

Игуменът на Боровишкия манастир каза също, че е обсъдил стартирането на проекта с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и е получил неговите уверения, че изплащането на средствата ще започне.

Текст: архимандрит Поликарп и Стефка ПАВЛОВА, радио "Фокус"

 

 

« предишна новинаследваща новина »