ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна записването за Курсовете по Православие при храм "Св. св. Кирил и Методий" за учебната 2012/2013 година

12 юли 2012 00:20, Софийска митрополия
Успешен завършек на уч. 2011-2012 г. в Енорийския център

Започна поредното записване в Курсовете по Православие за възрастни, които вече седем години се провеждат при голям интерес в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий".

Курсовете се организират по инициатива и с благословението на Негово Високоблагоговейнство ик. Александър Величков според официално решение на църковното настоятелство, както и с одобрението на Епархийския съвет при Софийската св. митрополия.

Курсовете по Православие са част от широкообхватната културно-просветна дейност на храм "Св. св. Кирил и Методий" и спомагат за просвещаването и въцърковяването на всички, които търсят Бога и православния начин на живот в Неговата Църква. 98 % от начинаещите курсисти трайно се въцърковяват след като изслушат катехизаторските лекции и участват в съпътстващите ги практически занимания. Някои от курсистите, сред които има и много утвърдени православни християни, започват да работят, ставайки кадри на Българската православна църква-Българска Патриаршия: като църковнослужители, експертни съветници, доброволци и др. Най-важното е, че всички курсисти, завършващи успешно учебната година, по Божия милост и просветени от Светия Дух се превръщат в съвременни благовестители на Христовото спасение и така помагат на своите семейства, приятели, колеги и ближни.

Тематично курсовете се разделят на:

~ Въведение в Православието. Църковни празници, символи и тайнства.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет.

~ Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част І и ІІ.

Система на работа:

Минималният брой за сформиране на група е 6 човека. Лекциите се провеждат всяка събота - от м. ноември до м. май включително. При необходимост се използват за лекции и делнични дни, когато се отработват църковни или национални празници. Занятията обхващат два и половина астрономически часа за всяка група.

Форми на обучение: молитва, литургично общение, поклонничество, лекция, дискусия, мултимедийна прожекция, практически урок.

Форма на оценяване: събеседване, решаване на тест, писане на есе.

На разположение на курсистите се предоставят програми, материали и литература. Безплатно може да се ползва книжният фонд на храмовата библиотека.

Участието в курсовете носи в себе си радостта от съвместно придобиваното богопознание и самопознание, а най-вече от споделяния молитвен, литургичен и евхаристиен опит. Заниманията по Православие обогатяват всички курсисти чрез общуването в Име Божие - общуване, което прокарва мост от една страна между различните поколения, а от друга - между хората на еднаква възраст. Така се учим, че всички сме едно в Христа, а също и че приятелството и любовта са по-силни, по-трайни, по-истински, ако пребъдваме в Църквата и Господ Иисус Христос е посред нас.

През учебната 2012/2013 г. лекциите започват на 3 ноември.

Към момента вече са сформирани групи по "Стар Завет", "Нов Завет" и "Св. отци на Църквата - Част ІІ" като те са отворени и за нови курсисти.

Срок за записване: 25 октомври.

Адрес за записване:

София

ул. “Г. Вашингтон” № 47, ет. 3

Д-р Десислава Панайотова-Пулиева

Телефон: 02 / 983 14 85, вътр. 215

Моб. тел.: 0878 44 54 57 или 0889 99 39 80

Още информация за Курсовете:

www.symvol.org

Да се приобщим към светата православна вяра, която ни спасява!

Текст: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

С част от курсистите по Стар ЗаветСъздаваме и четем есета за св. отци на ЦъркватаКатехизаторски курсове по Православие за възрастниПаметна снимка с част от курса "Св. отци на Църквата - Част І"Катехизаторският курс по "Въведение в Православието"С част от курсистите по "Въведение в Православието"С дъха на хляба, след като научихме за Хляба на Живота-ХристосС дъха на хляба, след като научихме за Хляба на Живота-ХристосХрам "Св. св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »