ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Деца от Аксаково и Харманли на православен лагер в Соколския манастир "Успение Богородично"

12 юли 2012 17:44, Мария Стойкова
Отново на лагер в Соколския манастир „Успение Богородично“.

Бяхме на лагер, отново!

В Соколския манастир „Успение Богородично“. И тази година – седма поред - двете монахини, майка Мелания и сестра Ирина, както и дългогодишната помощница Маргарита със семейството си и новата послушница Петя ни посрещнаха с радост.

Прекрасните слънчеви дни помогнаха за чудесното прекарване на деца и възрастни в Христовата обител. Далеч от шума на... всичко в света. Заедно с нас тази година бяха и няколко деца от Харманли от пострадалите райони на общината. Те дойдоха благодарение на събраните средства от енориашите на храм „Свето Успение Богородично”, гр. Аксаково, и дарителите, които осигуриха храната и част от пътните разходи. В голяма помощ беше и общинският съветник в община Харманли д-р Стефка Здравкова.

Неслучайно Христос е казал, че трябва да сме като децата... Непознатите деца бяха приети като стари приятели и веднага се включиха в игрите и, разбира се, в работата. Децата знаят, че в храма се помага, в манастира също. Църквата не е благотворителна организация.

На портите на манастира ни посрещна Маргарита. Помощничката в манастира, която много ни се зарадва. А и ние на нея. Разпределихме се по стаите и децата веднага огледаха „терените” за игра, разпределиха отборите по футбол и волейбол. Но играта по време на лагера е винаги след работата и затова е по-сладка! Бяха определени дежурните и работата, която има да се свърши.

А работа имаше. Да се оплевят градинките, да се изчисти чешмата и да се боядиса отново, да се пренесе материал за укрепване на плочите по пътеките. И нямаше мрънкащи и оплакващи се. Когато тръгват, децата знаят, че ще помогнат на монахините – майка Мелания и монахиня Ирина. А те двете, заедно с новата послушничка Петя, с Маргарита и съпруга й, правят чудеса в този голям прекрасен манастир. Поддържан чудесно.

Децата имаха и занимания. Припомняха си научените песнопения от светата литургия и участваха на богослужението. На празника на първовърховните апостоли Петър и Павел и на неделната литургия, и на вечерните последования. Разговаряха на различни теми с учител по религия: за това Чие име носим: Християни! Какво знаем ние за Иисус Христос? Кой и какъв е Той?

А вие знаете ли?

За Божествената литургия – защо ходим на литургия и какви части има. За Сътворението и за „дните”, и въобще... За това защо човек се ражда. И още много и много... За всичко.

Екскурзията до гр. Габрово беше много очаквана и полезна. Децата се разходиха и закупиха подаръчета за родителите си. На Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра" също имаше много интересни и ценни неща, с които децата се запознаха.

Видяхме къде са заловили йеродякон Левски и чухме много полезна беседа в Къкринското ханче. В Ловеч децата останаха впечатлени от Закрития мост, а Плевенската панорама завинаги ще си остане особено впечатляваща. Дори най-малките лагерници - 5-6 годишните - останаха удивени.

Е, разбира се, не на последно място беше ИГРАТА! Някои научиха нови думи от игрословицата, а докато сгъваха жерави и кораби от хартия, децата научиха за Ноевия ковчег и за още много истории от Библията, в разговорите си със свещеника Димитър Кадийски. Той пък от своя страна с удоволствие се забавляваше на „игрището” пред манастира.

Имаше любопитни: защо има хора, които се замонашват? Чели и чували, че монасите били с разбити сърца, че нямало с какво да се занимават... На този въпрос, отговор дадоха майка Мелания и монахиня Ирина, и послушничката Петя. Дали децата разбраха?! Мисля, че да!!! Защото те са с чисти души и всичко, свързано с Бога го разбират по-добре от нас! Монах не се става поради някакви причини. Монах се става, когато Бог те призове!

Срещата с майка Мелания беше много ползотворна и приятна. Тя разказа за поклонението пред иконата на св. Константин и Елена с вградения Христов кръст във Велико Търново, за иконата на Божията майка – Троеручица, за устройството на храма, изнесе за поклонение свети мощи, които се съхраняват в манастира и обясни за тях, и накрая всички участваха по различен начин във вечернята.

Всичко, всичко това в съчетание с благодатта Божия в Соколския манастир „Успение Богородично“ направи престоя на децата, а и на нас възрастните, изключителен.

Още преди да си тръгнем, всички деца си правеха планове какво ще правят догодина, какво ще носят догодина и как ще прекарат още една прекрасна седмица! Догодина!

За невероятното прекарване благодарим на първо място на игумения Мелания, монахиня Ирина, послушничката Петя, на Маргарита и на всички, които помогнаха с продукти и средства!

До догодина!

Текст: Мария Стойкова
Снимки: Мария Стойкова, Найден Стойков, Жана Стойкова, Мария Цакова

 

 

Снимки

В кухнятаНа литургия на ПетровденНа литургия на ПетровденНа литургия на ПетровденПо време на неделната литургияПо време на неделната литургия. Част от малките лагернициЧетем книгите от училищния списъкНякои от децата от ХарманлиРазгорещена игра!Разгорещена игра!Прекрасните градинки, които плевихмеХайде на обяд!Вечерта на "игрището"Вечерта на "игрището"Пеем "Чистая дево" и още...Пеем "Чистая дево" и още...Пеем "Чистая дево" и още... Някои от другите обитатели в манастираНякои от другите обитатели в манастираНякои от другите обитатели в манастираНякои от другите обитатели в манастираВечерта на "игрището"В ГабровоВ ГабровоВ ГабровоВ ГабровоВ ГабровоПлевимПлевимПлевимПлевимВ кухнятаВ кухнятаБлагодарствен молебенБлагодарствен молебенБлагодарствен молебенБлагодарствен молебенНа ЕМО "Етъра"На ЕМО "Етъра" На ЕМО "Етъра" На ЕМО "Етъра"Да освежим чешматаДа освежим чешмата. Да освежим чешматаДа освежим чешматаДа освежим чешматаДа освежим чешматаДа освежим чешмата"Старата" чешмаНовата чешмаПеем "Чистая дево" и още...Жаркото слънце над Къкринското ханчеКъкринското ханчеКъкринското ханчеКъкринското ханчеПлевенПлевенДа играемБеседата с майка МеланияБеседата с майка МеланияБеседата с майка МеланияБеседата с майка МеланияБеседата с майка МеланияБеседата с майка МеланияБеседата с майка МеланияБеседата с майка МеланияБеседата с майка МеланияПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеПо време на Вечерното последованиеДо нови срещи, отново тук!
« предишна новинаследваща новина »