ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 11. 06. 2012 г.

13 юли 2012 15:56, Българска Патриаршия

Във връзка с писмо на Йерусалимския патриарх Теофил ІІІ, в отговор на писмо на Българския патриарх, че съгласно решение на Св. Синод на Йерусалимската патриаршия, в периода от 26 юни до 5 юли т.г. за благословение и духовна подкрепа на вярващите, в България ще бъде донесена иконата на св. равноапостоли Константин и Елена, която съдържа частица от честния Кръст, с придружителството на архимандритите Юстин и Игнатий.

Св. Синод Р Е Ш И:

Приема писмото за сведение.

Да бъдат направени постъпки пред Дирекция "Вероизповедания" на МС, и по местните дирекции на Вътрешните работи, за осигуряване на охрана на иконата, по време на престоя й в България.

+++

Във връзка с писмо на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, с изразена признателност за радушното гостоприемство по време на неговата мирна визита в България, както и за оказаната чест да бъде удостоен с най-високия орден на БПЦ "Св. цар Борис".

Св. Синод Р Е Ш И:

Приема писмото за сведение.

+++

По писмо на Атинския архиепископ Йероним, с известие, че от 15 до 17 октомври т.г., под негова егида, се свиква 24-та Всеправославна конференция на представителите на Православните църкви и св. Митрополии, по въпроси върху ересите и парарелигиозните движения под наслов: "Очакването на Православната църква на вечността и измамите на есхатологическите ереси", която ще се проведе в град Солун, Гърция.

Св. Синод Р Е Ш И:

Определя Неврокопския митрополит Натанаил да вземе участие в конференцията като представител на БПЦ и поднесе послание от името на Св. Синод.

+++

Във връзка с писмо на Софийска св. митрополия, с приложен протокол на Епархийския съвет и одобрена кандидатска преписка за ръкополагането на Васил Николаев Танев от гр. София за енорийски свещеник на вакантна енория в Софийска епархия.

Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение на основание чл. 134, ал. 2 от УБПЦ, Васил Николаев Танев от гр. София да бъде ръкоположен за енорийски свещеник на вакантна енория в Софийска епархия.

+++

Във връзка с писмо на Софийска св. митрополия, с приложен протокол на Епархийския съвет и одобрена кандидатска преписка за ръкополагането на Росен Стоянчев Миланов от град София за енорийски свещеник на вакантна енория в Софийска епархия.

Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение, на основание чл. 134 ал. 2 от УБПЦ, Росен Стоянчев Миланов от град София да бъде ръкоположен за енорийски свещеник на вакантна енория в Софийска епархия.

+++

Във връзка с писмо на Софийска св. митрополия, с приложен протокол на Епархийския съвет и одобрена кандидатска преписка за ръкополагането на Любомир Любомиров Мишков от град Самоков, Софийска епархия, за енорийски свещеник на вакантна енория в Софийска епархия.

Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение, на основание чл. 134, ал. 2 от УБПЦ, Любомир Любомиров Мишков от град Самоков да бъде ръкоположен за енорийски свещеник на вакантна енория в Софийска епархия.

+++

Във връзка с писмо на Софийска св. митрополия, с приложен протокол на Епархийския съвет и одобрена кандидатска преписка за ръкополагането на Йордан Иванов Мечкаров от с. Варвара, Пазарджишко, за енорийски свещеник на вакантна енория в Софийска епархия.

Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение на основание чл. 134, ал. 2 от УБПЦ, Йордан Иванов Мечкаров от с. Варвара, Пазарджишка област, да бъде ръкоположен за енорийски свещеник на вакантна енория в Софийска епархия.

+++

По писмо на Ловчанския митрополит Гавриил, с приложен протокол на Епархийския съвет и одобрена кандидатска преписка за ръкополагането на монах Михаил (Тошо) Николаев Диловски, игумен на Чекотински манастир "Св. архангел Михаил" в с. Калугерово, Ботевградска духовна околия, в йеродяконски и йеромонашески чин.

Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение, на основание чл. 134, ал. 2 от УБПЦ, монах Михаил (Тошо) Никаев Диловски, игумен на Чекотинския манастир "Св. архангел Михаил" да бъде ръкоположен в йеродяконски и в йеромонашески чин.

+++

По писмо на Васил Лязе, председател на българската екзархийска фондация в Цариград, с молба да бъде изпратен свещенослужител на БПЦ, който да замести ст. ик. Ангел Велков по време на неговия годишен отпуск в периода 25 юни - 24 юли т.г., както и да бъдат направени постъпки пред Вселенската патриаршия за неговото пребиваване в Истанбул.

Св. Синод Р Е Ш И:

Определя йеромонах Исаак (Иван) Михаилов Бояджийски, клирик на Видинска св. митрополия, да бъде изпратен да замести ик. Ангел Велков по време на годишния му отпуск и да служи в българските храмове в Истанбул.

Дава благословение да бъдат направени постъпки пред Вселенския патриарх Вартоломей, за благословение йеромонах Исаак да пребивава от 25 юни до 24 юли т.г. в Истанбул, Турция.

 

 

« предишна новинаследваща новина »