ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 12. 06. 2012 г. относно посрещането на копие от чудотворната икона "Достойно эсть" и др.

13 юли 2012 16:09, Българска Патриаршия

По писмо на представителите и игумените в общия събор на 20-те свещени манастира в Света Гора, Атон, в отговор на писмо на Българския патриарх, в което е отправена молба иконата на св. Богородица "Достойно эсть", която се намира в Протатския храм в Карея, да бъде донесена в България за поклонение и духовна подкрепа на българския народ.

В писмото се съобщава, че съгласно решение на Кинотиса, ще бъде изписано точно копие на свещената икона, което ще бъде донесено в България с представителство на Свещения кинотис, което ще бъде предадено като благословение от негова страна на БПЦ за освещаване и поклонение.

Св. Синод Р Е Ш И:

Да бъде подготвено и изпратено благодарствено писмо до Свещения кинотис за тяхната съпричастност и за тяхното разбиране, както и за решението им да бъде изписано точно копие на Чудотворната икона "Достойно эсть", което ще бъде донесено и оставено в България за поклонение от българския народ.

Определя Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопския митрополит Натанаил и Ловчанския митрополит Гавриил да поддържат постоянна връзка със Свещения кинотис, както и да посетят Св. Гора Атон и донесат в края на месец октомври т.г. копието на Светогорската икона в България.

Решението на Св. Синод от предишно заседание за отпечатване на икони и дипляни с кратка история на Чудотворната икона и на българския скит "Достойно эсть" на Св. Гора остава в сила.

Във връзка със 130-годишнината от полагане на основния камък и сто години от приключването на строежа на ПКСХП "Св. Александър Невски" посрещането на иконата в престолния град София да стане на 27 октомври вечерта от 17.30 ч. в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Възлага на Богослужебната комисия при Св. Синод да подготви програма и уточни всички подробности по църковните последования свързани с горните годишнини и пристигането на Чудотворната икона, които ще се проведат на 27, 28 и 29 октомври т.г. в град София.

Дава благословение в Света Гора да бъде изработено точно копие на Проскинитария, в който е поставена в Протатския храм оригиналната икона "Достойно эсть", който да бъде поставен в ПКСХП "Св. Александър Невски", на подходящо място, където след пристигането си ще бъде поставена и иконата.

На 27 октомври вечерта, последованието на молебена при посрещането на иконата "Достойно эсть", както и всенощното бдение, да бъде изпълнено на източно пеене, от хоровете при Софийската духовна семинария и при Пловдивската света митрополия на два клироса в ПКСХП "Св. Александър Невски".

На светата Литургия на 28 октомври пее хорът на Патриаршеската катедрала.

Да бъдат подготвени и изпратени писма до Епархийските митрополити, с които да им се съобщи за посрещането на иконата, а те от своя страна да разпоредят да бъде съобщено в техните епархии и да бъдат организирани автобуси с желаещи да посрещнат и да се поклонят на иконата.

Да бъдат подготвени и изпратени писма до предстоятелите на Поместните православни църкви, с покана да изпратят по един представител за участие в тържествата.

Да бъде подготвена и организирана еднодневна научна конференция в чест на годишнините от полагането на основния камък и завършване строежа на храма.

Да бъде подготвен и издаден луксозен брой на "Църковен вестник" от Синодално издателство, в който да бъдат отразени събитията по повод годишнините и посрещането на Чудотворната икона.

На 28 октомври т.г. да бъде отбелязана стогодишнината от приключване строежа на храма.

Тържествата ще се проведат и с подкрепата на Балканското Атонско Сдружение.

+++

По Писмо на Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, с молба за съдействие от страна на Св. Синод пред Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и митрополита на Украинската православна църква Владимир, да бъде изграден православен храм на територията на Одеска област, който да бъде именуван "Св. Йоан Рилски".

Св. Синод Р Е Ш И:

Препоръчва, съгласно установения каноничен ред, българи от Одеса да се обърнат за разрешение и благословение до каноничната църковна власт в град Одеса, епархийския митрополит, след което Св. Синод на БПЦ ще се произнесе по въпроса.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »