ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 12. 06. 2012 г. относно посрещането на копие от чудотворната икона "Достойно эсть" и др.

13 юли 2012 16:09, Българска Патриаршия

По писмо на представителите и игумените в общия събор на 20-те свещени манастира в Света Гора, Атон, в отговор на писмо на Българския патриарх, в което е отправена молба иконата на св. Богородица "Достойно эсть", която се намира в Протатския храм в Карея, да бъде донесена в България за поклонение и духовна подкрепа на българския народ.

В писмото се съобщава, че съгласно решение на Кинотиса, ще бъде изписано точно копие на свещената икона, което ще бъде донесено в България с представителство на Свещения кинотис, което ще бъде предадено като благословение от негова страна на БПЦ за освещаване и поклонение.

Св. Синод Р Е Ш И:

Да бъде подготвено и изпратено благодарствено писмо до Свещения кинотис за тяхната съпричастност и за тяхното разбиране, както и за решението им да бъде изписано точно копие на Чудотворната икона "Достойно эсть", което ще бъде донесено и оставено в България за поклонение от българския народ.

Определя Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопския митрополит Натанаил и Ловчанския митрополит Гавриил да поддържат постоянна връзка със Свещения кинотис, както и да посетят Св. Гора Атон и донесат в края на месец октомври т.г. копието на Светогорската икона в България.

Решението на Св. Синод от предишно заседание за отпечатване на икони и дипляни с кратка история на Чудотворната икона и на българския скит "Достойно эсть" на Св. Гора остава в сила.

Във връзка със 130-годишнината от полагане на основния камък и сто години от приключването на строежа на ПКСХП "Св. Александър Невски" посрещането на иконата в престолния град София да стане на 27 октомври вечерта от 17.30 ч. в ПКСХП "Св. Александър Невски".

Възлага на Богослужебната комисия при Св. Синод да подготви програма и уточни всички подробности по църковните последования свързани с горните годишнини и пристигането на Чудотворната икона, които ще се проведат на 27, 28 и 29 октомври т.г. в град София.

Дава благословение в Света Гора да бъде изработено точно копие на Проскинитария, в който е поставена в Протатския храм оригиналната икона "Достойно эсть", който да бъде поставен в ПКСХП "Св. Александър Невски", на подходящо място, където след пристигането си ще бъде поставена и иконата.

На 27 октомври вечерта, последованието на молебена при посрещането на иконата "Достойно эсть", както и всенощното бдение, да бъде изпълнено на източно пеене, от хоровете при Софийската духовна семинария и при Пловдивската света митрополия на два клироса в ПКСХП "Св. Александър Невски".

На светата Литургия на 28 октомври пее хорът на Патриаршеската катедрала.

Да бъдат подготвени и изпратени писма до Епархийските митрополити, с които да им се съобщи за посрещането на иконата, а те от своя страна да разпоредят да бъде съобщено в техните епархии и да бъдат организирани автобуси с желаещи да посрещнат и да се поклонят на иконата.

Да бъдат подготвени и изпратени писма до предстоятелите на Поместните православни църкви, с покана да изпратят по един представител за участие в тържествата.

Да бъде подготвена и организирана еднодневна научна конференция в чест на годишнините от полагането на основния камък и завършване строежа на храма.

Да бъде подготвен и издаден луксозен брой на "Църковен вестник" от Синодално издателство, в който да бъдат отразени събитията по повод годишнините и посрещането на Чудотворната икона.

На 28 октомври т.г. да бъде отбелязана стогодишнината от приключване строежа на храма.

Тържествата ще се проведат и с подкрепата на Балканското Атонско Сдружение.

+++

По Писмо на Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, с молба за съдействие от страна на Св. Синод пред Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и митрополита на Украинската православна църква Владимир, да бъде изграден православен храм на територията на Одеска област, който да бъде именуван "Св. Йоан Рилски".

Св. Синод Р Е Ш И:

Препоръчва, съгласно установения каноничен ред, българи от Одеса да се обърнат за разрешение и благословение до каноничната църковна власт в град Одеса, епархийския митрополит, след което Св. Синод на БПЦ ще се произнесе по въпроса.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »