ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отличен свещеник и първа копка за нов храм в Костинброд

17 юли 2012 08:18, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в Костинброд

На 14 юни, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в Костинброд бе отслужена архиерейска литургия в храм „Св. Кирил и Методий“ и бе направена първа копка за нов храм в града. Св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха протойерей Дамян Делов, предстоятел на костинбродския храм и архиерейски наместник на Трънска духовна околия, протойерей Николай Георгиев, протойерей Василий Топузлиев, свещеник Желязко Георгиев, свещеник Крум Андонов и дякон Лъчезар Вълков.

По време на литургията еп. Йоан награди с офикия „иконом“ предстоятеля на храма протойрей Дамян Делов. Той представи пред църковното изпълнение заслугите му към св. Църква, като подчерта неговото „ревностно църковно служение“.

Отец Дамян Делов е роден през 1961 г. в с. Стрелча. Основно и средно образование придобива в гр. Пловдив. Продължава обучението си в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. Приема дяконски сан на 17.03.1996 г. от тогавашния викарий на Софийския митрополит и по-късно Доростолски митрополит Иларион. Ръкоположен е за свещеник веднага след преминаване на 40-дневния полагащ се богослужебен стаж, след което приема и изпълнява послушението да бъде енорийски свещеник в Костинброд. На Никулден 2003 г. е офикиран за „протойерей“ лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. През 2008 г. е избран за архиерейски наместник на Трънска духовна околия.

В края на Литургията викарият произнесе вдъхновено слово за чествания светогорец Никодим, като припомни някои негови мъдри, спасителни наставления за духовния живот в съвременния свят.

След богослужението в храма духовенството и богомолният народ се отправиха към центъра на града, където е определено мястото за строеж на нов храм, посветен на св. вмчк Мина. Там бе направен водосвет, след което епископът положи първия камък в основите на бъдещия храм. Съгласно традицията до камъка бе поставена стъкленица, в която бе сложен специален свитък с имената на ктиторите и дарителите на новия храм. В края на чинопоследованието еп. Йоан пожела на жителите на Костинброд да бъдат винаги под покрова на св. братя Кирил и Методий и със строежа на храма към тяхното небесно застъпничество да се присъедини и светият великомъченик Мина.

Църковно настоятелство при новостроящия се храм е разпространило обръщение към всички жители на селището, в което се казва: „В нашия град винаги е имало и ще има пламенни родолюбци и ревнители за просперитета на града и на енорията, хора желаещи да затвърдят авторитета и значението на града, известен още от началото на миналия век като център на промишлеността и свободното предприемачество, но също и като една от най-древните енории на територията на днешна България.

Тези думи не са случайни, защото в последните години именно тук бяха открити основите на ранновизантийски храм още от IV-V в. сл. Р. Хр., когато древната резиденция "Скретиска", на територията на съвременен Костинброд е била предпочитано място за пребиваването на самия Константин Велики, императора на Източната римска империя, а градът ни е намерил своето място сред земите на древните български територии, още в историята на Стара Европа.

В наши дни сме уверени, че общността ни се нуждае от построяването на още един велелепен православен храм в центъра на град Костинброд, който да послужи за духовното израстване на цялата християнска общност в нашия град.“

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Пламен ЛЮБОМИРОВ

 

 

Снимки

Знеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. Йоан отслужи литургия в КостинбродСлужащите духовнициЗнеполски еп. Йоан отслужи литургия в КостинбродЗнеполски еп. ЙоанОфикия на отец Дамян ДеловОфикия на отец Дамян ДеловЗнеполски еп. Йоан отслужи литургия в КостинбродЗнеполски еп. ЙоанИконом Дамян Делов раздава нафораИконом Дамян Делов Иконом Дамян Делов раздава нафораИконом Дамян Делов раздава нафораВодосвет за първа копка на храм "Св. Мина"Водосвет за първа копка на храм "Св. Мина"Водосвет за първа копка на храм "Св. Мина"Паметна снимкаПроект за новия храм "Св. Мина"
« предишна новинаследваща новина »