ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благослови християните в митрополитския храм „Св. вмчца Марина"

17 юли 2012 23:17, Софийска митрополия
Българският патриарх Максим благослови вярващите на празника на св. Марина

На 17 юли Православната църква чества паметта на света великомъченица Марина – патрон на храма в двора на Софийската света митрополия, който и тази година от сутринта отвори широко врати за богомолния народ. С благословението на Негово Светейшество патриарх Максим утринното богослужение и светата Литургия бяха оглавени от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него участваха протосингелът на Софийска митрополия ставроф. свещеноик. Ангел Ангелов, председателят на митрополитската катедрала „Св. Неделя“ ставроф. свещеноик. Мина Минчев и дякон Иван Петков. Молитвено участие в богослужбите взеха и Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил и Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум – гл. секретар на Светия Синод на БПЦ.

В 9 ч. се разнесе тържествен камбанен звън и всички с радост посрещнаха Негово Светейшество патриарх Максим. Духовенството и всички присъстващи в храма получиха лично благословение от Негово Светейшество, който особено се радваше на многото дечица, пристъпващи с благоговение и почит към него.

Във вдъхновеното си слово за празника Негово Преосвещенство епископ Йоан припомни житието и светлия подвиг на светата великомъченица: „Света Марина превъзмогнала духа на езичеството, защото презряла и младостта, и хубостта си, и съблазните на земята – да владее богатство, да има удоволствия и човешка почит; тя превъзмогнала и най-силния през всички времена идол на езическия дух – себелюбието".

„Възлюбени в Господа братя и сестри! Нека молитвено призовем помощта на св. великомъченица Марина, да ни бъде тя застъпница пред Бога, за да преодолеем и ние духа на идолопоклонството в нашия живот, и познавайки Бога като Дух и Истина, в дух и истина да Му се кланяме и да Го обичаме, в дух и истина да търсим Неговата помощ, в дух и истина да напредваме в нашия живот, в дух и истина да станем благовестници на Словото и с дух и истина да съдействаме за преодоляване на езическия дух в живота преди всичко на вярващите, а след това в живота изобщо“ – каза в края на словото си епископ Йоан и призова всички „да се поучим от жизнения и мъченически подвиг на св. Марина, как да обичаме Христа, как да Го следваме и да Му служим, за да заслужим Неговата любов и да дойде Той с Отца Си при нас и жилище да Си направят в нашите души (Йоан. 14:23). Амин!“

От името на духовенството и миряните на Софийска митрополия епископ Йоан поднесе голям букет цветя и поздрави Негово Светейшество патриарх Максим с празника на неговата небесна покровителка от отроческа възраст св. Марина. От своя страна патриарх Максим благодари на духовниците и на всички, които с присъствието си почетоха великата Божия угодница. В краткото си слово Негово Светейшество, изпълнен с радостно вълнение, припомни подвизите и чудесата на честваната светица. С думи на голяма благодарност и признателност към братството на Зографската света обител на Атон патриарх Максим показа получения от монасите скъп подарък – сребърна панагия с образа на Божията Майка. Този благословен дар от Света Гора Негово Светейшество дарява на митрополитския храм „Св. Марина”.

С многолетствие и патриаршеско благословение завърши празничната света Литургия. Множеството причастници получиха св. Тайни от отец Мина и дякон Иван, а отец Ангел раздаде нафора и по иконка на св. Марина за благословение. Особено голяма духовна радост за вярващите беше възможността да се поклонят на частицата св. мощи на Божията агница Марина, подарена на храма от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благослови вярващите за празника на св. вмчца Марина

&feature=youtu.be

Текст и снимки: Нина КОМАРОВА
Видео: Любомир ВЪРБАНОВ

 

 

Снимки

Храмов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Празничната икона Негово Светейшество Българският патриарх Максим Негово Светейшество Българският патриарх МаксимНегово Светейшество Българският патриарх МаксимНегово Светейшество Българският патриарх Максим благослови вярващите за празника на св. МаринаНегово Светейшество Българският патриарх Максим благослови вярващите за празника на св. МаринаНегово Светейшество Българският патриарх Максим благослови вярващите за празника на св. МаринаЗнеполски еп. ЙоанНегово Светейшество Българският патриарх МаксимХрамов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Храмов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Храмов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Знеполски еп. ЙоанХрамов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Храмов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Храмов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Храмов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Митрополитските служителки - г-жа Вукашинова и г-жа МаноловаХрамов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Митрополитският дякон Иван ПетковХрамов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Храмов празник на митрополитския параклис "Св. Марина"Негово Светейшество Българският патриарх МаксимНегово Светейшество Българският патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »