ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на манастира „Света вмчца Марина” край село Ботево

18 юли 2012 17:11, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село Ботево

На 17 юли 2012 г. светата Литургия за празника бе отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил съвместно с викарния епископ Йоан. В службата в съслужение беше йеромонах Филип Кирилов, председател на църковното настоятелство при храм „Св. Успение Богородично”, село Оброчище. Неспирен бе потокът от миряни, жители на селата Крумово и Ботево, дошли да отправят молитви към своята небесната закрилница. В архиерейската проповед митрополит Кирил открои и 175-годишнината от рождението на йеродякон Игнатий (Васил Левски), изключителната сила и величието на Апостола на българската свобода. Те се проявяват в целия му живот, във всяка негова стъпка. Съзнателно Левски отричал себе си, лишил се от щастие, от личен живот заради другите, за народа – ето нещо, на което са способни само изключително силните личности. Гост от Русия бе бившият руски консул във Варна и голям приятел на България г-н Анатолий Щелкунов. Той е автор на книгите „Духовное единение” и „Александър Рачинский”.

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил и викарният епископ Йоан заедно със свещеници и дякони отслужиха молебен и водосвет и осветиха корбан за здраве и благоденствие на българския народ. За шеста поредна година се проведе традиционният Фолклорен фестивал на плодородието "Света Марина". Той е организиран от община Аксаково. Съборът бе открит със слово на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил и на заместник-кмета на община Аксаково, г-жа Илиева.

Известен като “Манастирът на добруджанци”, манастирът „Св. вмчца Марина” край селата Крумово и Ботево и тази година събра много миряни, гости, желаещи да се поклонят на чудотворните образи на великомъченицата и отпият от чистия и свят извор на православната вяра. Историческата справка за манастира от неговата летопис е изпъстрена с факти и събития от времето на османското робство и Българското възраждане. В рамките на историческите пространства през 40-те години на ХХ век манастирът се намира на границата между България и Румъния. До преломната 1944 година, а и десетилетие след нея се провеждат съборите, посветени на света вмчца Марина и на добруджанското плодородие.

По време на атеистичния режим и водената по това време пропаганда срещу Българската православна църква манастирът запустява. Отшумяват и съборите на българския фолклор. След 10 ноември 1989 г. започва преоткриване на православните традиции в района на селата Ботево и Крумово. Тук ктитори и дарители от близките села при община Аксаково и много жители, миряни с доброволен труд възкресяват аязмото и манастира от 50-годишно мълчание за вярата.

През 2006 г. в присъствието на много гости, миряни и ктитори, и представители на общинската администрация Аксаково манастирът е възобновен и възроден.

..............................................................................................

Обръщение на митрополит Кирил към участниците в събора:

"Честит храмов празник на манастира „Света великомъченица Марина”!

Нека да се радваме в този ден и да си спомним за подвига, подвига на вярата, на пост, на устояване във вярата, което ни е показала света великомъченица Марина.

Тя не се е поддала на земни изкушения. Отстоявала своята вяра в Бога, на Когото се посветила докрай. Така и ние, независимо къде се намираме, къде живеем, какво работим, трябва да изповядваме своята вяра в Бога. Не да се срамуваме и да се крием, както правят някои, като смятат, че вече е отминало времето на вярата. Такива постъпват като народната поговорка „Изтъка си платното, захвърли кросното”.

През османско робство, по време на атеизма мнозина от нас отстояваха своята вяра. И това не значи, че вече не е нужно да правим това. Тази вяра, която ни запази като народ, тя е необходима и за в бъдеще, братя и сестри. И пред Обединена Европа. Защото не друг, а ние, българите, имаме още много да дадем на Европа и на света. Със своята духовност и душевност, с тези прекрасни традиции, в които се включват и младите, за да могат да продължат, да се радваме на това ангелогласно пеене и от което се учудват всички по света. Това пеене, което достигна и в космоса.

И наистина са чудни българските гласове. Нека да сме живи и здрави, Господ да ни помага и занапред да се стараем да изповядваме своята вяра. Да се ползваме от благодатните сили, които Господ ни изпраща, когато се черкуваме в храма. И затова трябва да посещаваме, не само да посещаваме, а да участваме в богослуженията в неделя и на празници. Та наистина да получаваме Божията благодат и сила, за да можем да се борим с противодействия на видимите и невидимите врагове, които постоянно се стараят да ни отвлекат от доброто, от истинското, от полезното и ни примамват и ни принуждават да избираме временното, което може би сега е по-интересно, по-привлекателно, но впоследствие носи мъки и страдания.

А този, който се подвизава във вярата, ще бъде победител в доброто. И Господ ще му даде венеца на наградата, която дава на всички, които се трудят и подвизават с пост и молитва.

Честит празник! За много и благодатни години!”

 

 

 

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

Храмов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село БотевоХрамов празник на манастир „Света вмчца Марина” край село Ботево
« предишна новинаследваща новина »