ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”

18 юли 2012 17:33, Русенска митрополия
Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”

На 17 юли 2012 г., ден в който светата ни Православна църква чества паметта на св. великомъченица Марина, в едноименния манастир с целебно аязмо, намиращ се край русенското село Каран Върбовка, тържествено беше отбелязан празникът на манастира.

Богослуженията започнаха още на предния ден вечерта, когато беше отслужена празничната вечерня и прочетен акатист към св. Марина.

В деня на празника храмът от ранни зори беше препълнен с богомолен народ от близо и далеч, дошъл да вземе молитвено участие на службата.

Много хора със здравословни проблеми, чули за многобройните чудеса, станали след употреба на чудотворната вода от прочутото аязмо, бяха дошли да пият и отнесат от нея по домовете си.

Освен братството на манастира, в службите се включиха и свещеници от различни краища на страната ни. Някои от тях водеха и автобуси с поклонници. Русенската св. митрополия също беше организирала поклонническа група от град Русе. Организирани поклоннически групи имаше и от градовете Свищов, Лозница, русенските села Борисово, Хотанца, Щръклево и Красен.

Както е предвидено по устава, беше отслужена празничната утреня, след което и тържествена св. Литургия. В тях участие взеха: архимандрит Емилиан – и.д. игумен на манастира, йером. Филарет – ефимерий на манастира, и свещениците прот. Петър Петров от гр. Две могили и свещ. Деян Ангелов от с. Борисово.

Песнопенията на клира бяха изпълнени от служители на Русенска св. митрополия, като много от присъстващите миряни им пригласяха.

Гост на празненството беше и Деволският епископ Теодосий, който взе молитвено участие в литургията.

Службата беше уважена и от кмета на село Каран Върбовка Михаил Трифонов, както и от представители на Община Две могили.

При възгласа „Със страх Божий, вяра и любов пристъпете” многоброен народ, подготвен подобаващо, прие божествените Тяло и Кръв Христови.

След отпуста бе изпято многолетствие, при което преосвещеният епископ Теодосий благослови вярващия народ.

Игуменът архимандрит Емилиан произнесе проповед за живота и страданията на света великомъченица Марина. Той изтъкна великия й подвиг пред Бога в крехка възраст да се опълчи твърдо и непреклонно срещу езическите мъчители, с което си придобила нетленната награда на спасението и ореола на светостта.

След това той представи новата книга за историята на манастира. Тя е съставена от две части. Първата част е написана през 1977 г. от приснопаметния архимандрит Вениамин (Кънчев)(†1981 г.), а втората – от архимандрит Виктор (Мутафов) през 2012 г. В книгата за пръв път са публикувани оригинални документи и факти за развитието на св. обител през вековете и многобройните чудеса, станали в нея. Точно на празника честните поклонници имаха възможността да си закупят първите бройки от книгата.

Пред храма беше извършен водосвет, който с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит беше отслужен от Деволския епископ Теодосий, заедно със свещениците и монасите, взели участие в св. Литургия. Той поръси присъстващите и в кратко слово благодари за даденото му благословение да присъства и участва в богослуженията в св. обител, след което пожела на малките да станат съзнателни граждани на нашата държава, на родителите им – преуспяване в живота, а на старците – благи старини.

След водосвета всички богомолци минаха да целунат изнесената икона на св. Марина, като бяха поръсвани със светена вода, взеха нафора и бяха благословени от игумена.

През целия ден чешмите не спряха да източват целителна аязмена вода, която поклонниците пълнеха в съдове и отнасяха по домовете си за благословение, а други - с надежда за изцеление от болки и страдания.

Призоваваме всички да посетят това благословено от Бога място, изливащо изобилно благодат над всички вярващи по молитвите на светата великомъченица Марина!

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”Тържествено беше отпразнуван празникът на Каранвърбовската св. обител „Св. Марина”
« предишна новинаследваща новина »