ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат нова книга за Каранвърбовския манастир „Св. Марина"

18 юли 2012 17:41, Русенска митрополия
Корицата на книгата

В навечерието на храмовия празник на манастира „Св. Марина” край с. Каран Върбовка, Русенска епархия, излезе от печат нова книга с непубликувани исторически данни за него. Книгата е сборник от две исторически изследвания – на архимандрит Вениамин (†1981 г.) и на архимандрит Виктор (Мутафов).

Съчинението на архимандрит Вениамин, неиздавано по една или друга причина, представлява сбор от доклада му, изнесен на свещеническа конференция в гр. Русе на 7.10.1975 г. и неговия труд (запазен в машинопис) „Кратка история на манастира „Св. Марина” с прочутото аязмо”, завършен на 7.03.1977 г. Запазен е стилът на автора, както и старите наименования на населените места. Пропуснати са части от творбата му, които нямат отношение към историята на манастира.

Трудът на архимандрит Виктор „Допълнение към „Кратка история на манастира „Св. Марина” притежава качествата на една научна публикация, която ще бъде много интересна както за популярния читател, така и за тези, които се занимават с научна работа. В нея са използвани непубликувани материали, запазени в архива на Русенска митрополия и Държавен архив - Русе.

Двете съчинения – на архимандрит Вениамин и на архимандрит Виктор, дават една по-пълна и реална представа за историята на тази света обител.

Манастирът „Св. Марина” край с. Каран Върбовка, Русенска епархия, е известен със своето лековито аязмо, което се намира в средата на манастирския храм. Много поклонници от различни краища на страната идват да се помолят за своите немощи и да пият аязмена вода за изцеление.

 

 

« предишна новинаследваща новина »