ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В гр. Варна пристига чудотворната икона на св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия

20 юли 2012 15:31, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия

На 23 юли 2012 г. (понеделник) в 16, 30 ч. в Катедралния храм-паметник “Св. Успение Богородично”, гр. Варна, ще бъде посрещната чудотворната икона на св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия, както и чудотворната икона на св. Богородица “Умиление” от Старинния храм “Св. Успение Богородично”, гр. Варна.

Двете чудотворни икони ще бъдат изложени за поклонение в Катедралния храм “Св. Успение Богородично” от 16, 30 ч. на 23. 07. 2012 г. (понеделник) до 11,00 ч. на 29. 07. 2012 г. (неделя).

На 28. 07. 2012 г. (събота) се празнува иконата на Божията Майка “Умиление”. По този повод Варненска и Великопреславска св. митрополия кани жителите и гостите на гр. Варна в катедралния храм “Св. Успение Богородично” на Божествена св. Литургия, която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с духовенството от града.

............................................................................................................

История на чудотворната икона на Св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия:

В с. Локот, Брянска област, Наталия Мурашкина видяла как продавачка в магазин се кани да изхвърли останалите стари календари, които никой нямало да купи. На тях имало образ на Божията майка «Умиление» - копие на иконата, пред която се е молил св. Серафим Саровски. Жената не допуснала поругание над иконата. Тя купила ненужните вече календари, изрязала датника и поставила иконата на стената си.

След известно време, на 2 ноември 1999 г., в стаята се усетило благоухание и по иконата се появило благоухаещо петно, което се увеличавало, докато и потекло по стената.

Известили за това местния архиерей, а изображението решили да сложат в кивот. Когато го свалили от стената, се оказало, че мирото е пропило само лика на Божията Майка и се било образувало отражение на обратната страна на иконата. Архиереят благословил иконата да се пази в домашния параклис, а рамката направили двойна – така, че да се виждат и двата образа.

С изучаването на чудесата, свързани с иконата «Умиление», се занимава специална експертна комисия по чудесните явления в Руската православна църква, под ръководството на професор П. В. Флоренски. За изминалите тринадесет години са отбелязани множество случаи на изцеления и благодатна помощ в житейските нужди на хората, които отиват за поклонение.

Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия, ще бъде донесена за поклонение и в гр. Добрич, гр. Каварна, с. Българево и гр. Шумен.

 

 

 

 

Снимки

"Обратният" образЧудотворната икона на св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия
« предишна новинаследваща новина »