ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В гр. Силистра пристигна чудотворната икона на св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия

21 юли 2012 09:35, Доростолска митрополия
Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”

Вчера в 19 ч. в силистренския катедрален храм „Св. апостоли Петър и Павел“ пристигна чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”, която бе посрещната от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, протосингела на епархията ставроф. ик. Добри Чаков, свещеноик. Райчо Върбанов, свещеноик. Васил Райков, прот. Георги Попов, прот. Добри Върбанов и свещ. Роман Михалев.

С лития иконата бе пренесена в храма, където множество народ с радостни сълзи и с трепет я очакваха. Митрополит Амвросий и духовенството извършиха молебен и се поклониха на скъпата светиня, след което народът мина със страх Божий да изпроси благословение от нея.

За посрещането й бяха дошли и благочестиви християни от съседна Румъния.

Иконата ще бъде изложена за поклонение в катедралния храм до 23 юли, след което ще бъде пренесена за поклонение за жителите и гостите на гр. Варна

+++

История на чудотворната икона на Св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия:

В с. Локот, Брянска област, Наталия Мурашкина видяла как продавачка в магазин се кани да изхвърли останалите стари календари, които никой нямало да купи. На тях имало образ на Божията майка «Умиление» - копие на иконата, пред която се е молил св. Серафим Саровски. Жената не допуснала поругание над иконата. Тя купила ненужните вече календари, изрязала датника и поставила иконата на стената си.

След известно време, на 2 ноември 1999 г., в стаята се усетило благоухание и по иконата се появило благоухаещо петно, което се увеличавало, докато и потекло по стената.

Известили за това местния архиерей, а изображението решили да сложат в кивот. Когато го свалили от стената, се оказало, че мирото е пропило само лика на Божията Майка и се било образувало отражение на обратната страна на иконата. Архиереят благословил иконата да се пази в домашния параклис, а рамката направили двойна – така, че да се виждат и двата образа.

С изучаването на чудесата, свързани с иконата «Умиление», се занимава специална експертна комисия по чудесните явления в Руската православна църква, под ръководството на професор П. В. Флоренски. За изминалите тринадесет години са отбелязани множество случаи на изцеления и благодатна помощ в житейските нужди на хората, които отиват за поклонение.

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”Чудотворната икона на св. Богородица “Умиление”
« предишна новинаследваща новина »