ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на храм „Св. пророк Илия” в гр. Варна

21 юли 2012 11:56, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. Варна

Нашият народ чества с особена почест паметта на големия ревнител за вярата и благочестието – св. пророк Илия. Много са местата, посветени на светия пророк в нашата страна.

Във Варна храм „Свети пророк Илия” е сгушен в квартал "Младост". Ревнители на вярата, семейство Трошеви, даряват имота си в името на Бога и с желание да се построи храм, а той да е посветен на свети пророк Илия.

В далечната 1921 г. семейство Илия и Деспа Трошеви дарават своя земя, а после и финансови средства, за да се осъществи строежът на храма посветен на светеца. И така през 1926 г. в тогавашните крайградски имоти е построен днешният храм. Сега той е приютен в съседство с бетонните жилищни постройки на квартал "Младост". Това е един от най-модерните квартали на града, привлекли нови инвестиции в строителството на съвременни и технологични паркове. Жители и гости на Варна се събират тук ежегодно за празника на свети пророк Илия.

И тази 2012 г. на 20 юли не беше по-различно. Всички присъстващи в храма, а и извън него, защото той се оказа малък, отправиха своите молитви и оброци към светията. Тук много миряни се черкуват вече няколко поколения. Днес в храма с дълбоко упование в Бога служат свещеноиконом Петко Минчев и свещениците Димитър Димитров, Владимир Велков и Георги Великов.

През тридесетте години на миналия век настоятелството, съставено от вярващи хора, по силата на своето влияние и поради средствата, с които разполагало, започнало дейност, която довела до построяването на енорийски храм в покрайнините на гр. Варна. Архиереят - Варненски и Преславски Симеон - ги насочвал и координирал техните усилия за построяването му. Днес настоятелството обединява миряни, които не са само жители на квартала, води ги в православна просвета под ръководството на Варненска и Великопреславска митрополия. В храма богослужебните дейности се водят на съвременен български език и съхраняват духовния ритъм на Българската православна църква. Успоредно с развитието на храма и с увеличаването броя на свещенослужителите в епархията немалко от тях преминават своите първи стъпки в свещенството именно тук.

В светата Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил, в съслужение бяха свещеноиконом Петко Минчев, свещениците: Димитър Димитров, Владимир Велков, Георги Великов, Михаил Манев, Ясен Керчев, Стефан Стоянов, Димитър Кадийски, Янко Янакиев, и дякон Георги Стоименов.

По време на светата Литургия Негово Високопреосвещенство пострига за четци и певци няколко от енориашите на храм „Св. Димитър”, кв. "Владиславово". Кандидатите бяха подготвени от свещеник Янко Янакиев. Те по различен начин са достигнали до храма и са търсили пастирския опит, съвет, опит и грижа към въцърковление. Архиереят поздрави четците с приемането на духовно служение и им пожела здраве, благодатен успех и усърдие в по-нататъшната им работа, където Бог ги призове. С пожелание да пребивават често в храма, да се вглеждат във вътрешния си духовен свят и да имат благодатен успех, митрополит Кирил ги насърчи в църковната им служба. Имената им са: Момчил, Николай, още един Николай, Стамен, Йордан, Тодор, Мартин, Стоян, Росен, Милен. А всички те прочетоха дължимия текст от Апостола - първа и вълнуваща за тях богослужебна среща със свещения текст. Радостно е, че в деня на отблъскване на идолопоклонничеството - в деня на св. пророк Илия, нови десет младежи се вслушаха в съвета на светата ни Църква. Този съвет е съвет на трогателна и любяща майка. Те винаги ще помнят истината, че чистата вяра е Христос, Който води хората и народите към дълготърпение, че Той е и строго справедлив и всесилен. В своята проповед за празника Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отечески поздрави всички миряни, жители, гости на кв. "Младост", които с вяра и благочестие честват паметта на св. пророк Илия. Бе отслужен водосвет и молебен за здравето на българския народ.

Митрополит Кирил сподели пред черкуващите се, че Варненска и Великопреславска митрополия членува в Социалната асоциация „Св. Андрей”. Детският център „Вяра, Надежда и Любов” в с. Кичево е изграден с помощта на държавата, община Аксаково, в която членуват и германските фондации “Либенау“ и “Св. Франциск“. Асоциацията вече 12 години издържа децата, като за целта осигурява по около 500 000 лева годишно. Дарителите, общината, църквата, държавата участваха на среща в село Кичево заедно с президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

„Детският център в село Кичево е пример за сътрудничество между институциите в страната, Българската православна църква и други фондации", подчерта Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил пред миряните. „Опитът придобит в годините трябва да се използва и надгражда. Защото той предоставя нови перспективи на работа с деца в риск. Работата със семейството е важен фактор за своевременната социализация на децата. През 2007 г. Детският комплекс „Вяра, Надежда и Любов” е получил лиценз 0203/9.02.07 от Държавната Агенция за закрила на детето за предоставяне на социалната услуга "Център за настаняване от семеен тип", регистриран в Агенция Социално подпомагане 2296/28.05.07 г.

Още веднъж архиереят благослови всички с храмовия празник на свети пророк Илия. Свещеноиконом Петко Минчев, председател на църковното настоятелство, изказа благодарност на свещенослужителите и християните при храма за положения огромен труд, за да бъде храмът приветлив, светъл, чист и обгрижван всекидневно. Бе принесен, осветен и раздаден рибен корбан за здраве.

Текст: Петко Колев
Снимки: свещ. Димитър Кадийски, Петко Колев, Мария Стойкова

 

 

Снимки

Храмов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. ВарнаХрамов празник на храм „Св. пророк Илия”, гр. Варна
« предишна новинаследваща новина »