ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"30 паунда": представяне на нов български роман - контрапункт на 30-те сребърника и целувката на Юда

25 юли 2012 22:54, д-р Десислава Панайотова
Новият български роман "30 паунда"

На 26 юли 2012 г. в книжарницата на издателство ''Сиела'' (в подлеза на Софийския университет) ще бъде представен новият православен роман „30 паунда” и неговият автор Мартин Ралчевски. Малко са писателите днес, които творят със съзнанието, че творчеството им следва да изпълнява мисионерска задача сред широката читателска аудитория и че за невъцърковените читатели книгите им могат да се окажат подходящ "пътен знак", указващ посоката към храма.

Младият български писател Мартин Ралчевски е роден в София през 1974 г. Завършил е теология и география в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на романите „Безкрайна нощ“, „Горски дух“, „Полубогиня“, както и на много публикации в различни вестници и списания. Някои от тях, като: „Ще изчезне ли българският народ“, „Коледа без Бог“, „Завръщане в България след 200 години“, „За Америка без розови очила“ и „Емигрант“, са добре познати на българските читатели.

,,30 паунда“ е четвъртият роман на Мартин Ралчевски, в който той отправя силно и смело послание към модерния човек – да преоткрие или за пръв път да открие светото Православие и православния начин на живот, да го осъзнае и изживее като незаменим път на подвижничество и спасение в Христа.

Книгата ще бъде представена от богослова д–р Десислава Панайотова.

Заповядайте на 26 юли в 18.30 ч. на представянето, което ще се проведе в присъствието на автора в книжарницата на изд. ''Сиела'' (в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски”).

~~~~~~~~~~~~~~~

Мартин Ралчевски за новия си роман:

„Факт е, че през последните години много млади българи напускат страната с надежда да намерят по-добър живот на Запад. Какво губим и какво печелим зад граница? От какво се лишаваме и какво придобиваме? Темите са деликатни, защото съвременните хора сякаш предпочитат да живеят 'за мига'. Съвсем не са много тези, които си задават въпросите: защо съм тук, накъде отивам, и какъв е смисълът на всичко?

Героите в романа ми преминават през много трудности, изпитания и търсения, но накрая успяват да намерят себе си. Но остава въпросът – каква е цената?

Според мен твърде вероятно е, когато читателят прочете романа, да си каже две неща. Или че това са пропиляни животи, или напротив – че това са животи, които подбуждат към подражание, и то най-вече заради описаните реални чудеса в тях.

Не съм се опитвал да вменявам идеи, но съм оставил всичко на преценката на читателя. Затова мога да кажа, че се надявам всеки сам да почувства и разбере, че описаният живот на главния герой не е провал, но е точно обратното – един истински подвиг.”

Другите за романа:

Д-р Стенли Гьошев, Екситърски университет:

„Иван заминава за Англия, за да се загуби. Джак напуска Англия, за да се намери. Носталгия, падения, кръстопътища... Разбити мечти и неочаквани обрати. Едни подхвърлени 30 паунда. Два живота, преобърнати с главата надолу. И всичко това, когато пътят напред свършва, а назад не можеш да се върнеш. Когато не вярваш в съдбата, но тя напук продължава да вярва в теб!”

Д-р Росица Колева, фондация "Ортодоксия" (Варшава):

„Емиграционният поток от млади българи повлича и студента Иван. Озовавайки се в чуждата страна, той се оказва под голям стрес и, подобно на много емигранти, заживява труден и самотен живот. Случайна среща става повод за приятелство между него и странен англичанин. Англичанинът е преситен от материалното и търси отговорите на вечните въпроси. За да му помогне, Иван го подтиква да посети Света Гора. Англичанинът заминава от любопитство, но там се случва непредвиденото. Той се преобразява вътрешно и става монах. През този период Иван изпада в недоимък. И точно когато и последните му надежди гаснат, англичанинът се завръща, носейки отговорите за смисъла на човешкото съществуване, а също и една неочаквана новина.

В романа се сблъскват два ценностни модела – на човека от Изток, който мечтае да постигне материално благополучие, и на човека от Запад, който е задоволен материално, но се чувства духовно объркан.

Иван е олицетворение на наивната мечта на повечето български младежи, които вярват, че животът зад граница е прекрасен. Англичанинът пък е прототип на реален човек, от живота на когото всеки би могъл да извлече полза.”

Уилям Сандърс, Обзървър:

„Разтърсващ и пречистващ роман!”

Откъс от книгата може да прочетете тук:

http://www.book.store.bg/p79292/30-paunda-martin-ralchevski.html

 

 

« предишна новинаследваща новина »