ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служение

23 юли 2012 13:51, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненски и Великопреславски митр. д-р Кирил

Първият катедрален храм, построен в България веднага след Освобождението през 1878 г. - "Св. Успение Богородично" в град Варна - посрещна на празника на св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина за светата архиерейска Литургия много гости, стотици жители и миряни.

Празничното богослужение бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, предсeдател на църковното настоятелство на патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски”, Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан, викарий на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, храмовото духовенство и предстоятели на храмовете от епархията. Молитвено участие в служението взе и Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит. В светата Литургия участие взеха свещеник Димитрий от Украинската православна църква и дякон Александър от Руската православна църква.

Множеството богомолци, препълнили храма, станаха съпричастни към вълнението и радостта и от гостуването на хора при храм-паметник „Св. Александър Невски”.

Гост на празника бе и бившият консул на Русия във Варна Александър Щелкунов. БНТ-2 директно предаваше светата Литургия.

В края на божествената литургия митрополит Кирил произнесе проповед, в която припомни за подвига и делото на светиите, за тяхната вяра, благочестие и чистота, които са вдъхвали надежда на целия български народ; за изпълнението на апостолския им дълг на просветители, който дълг трябва отговорно да изпълняват и всички съвременни учени, посветили се на българското образование и просвета. Архиереят обърна внимание на духовенството за тази приемственост на благодатта на Светия Дух.

„Северният престол на нашия храм - каза в своята проповед митрополит Кирил - е посветен на великия свят княз Александър Невски, а в неговия тропар се казва, че е бил жилище на Светия Дух. Както и в тропара на св. цар Борис, нашия Покръстител - "изпълнен със страх Божий, бил си жилище на Светия Дух". Св. Симеон ни напомня, че ако ние не се стараем да получим Божията благодат, без Светия Дух ние няма да се спасим. Защото Той ни просвещава и ни учи как да постъпваме. Той учи и духовника да има смирение, както и християнина. Да не се възгордява, защото, за съжаление, някои се възгордяват. Те мислят, че са нещо изключително... Ако наистина благодатта на Светия Дух е върху тях, няма да помислят да искат нищо повече за себе си. Ще могат да преценяват идващите православни християни за изповед как да ги напътстват. Защото само чрез Светия Дух духовникът и православният християнин ще могат да вървят по пътя на невидимата бран.”

От името на храмовото настоятелство свещеник Божидар Янакиев връчи огромен букет от рози на архиерея, отправени бяха поздравление и благодарност за топлите, бащински грижи, които полага за свещенството и миряните от епархията.

Митрополит Кирил от своя страна връчи икона на Пресвета Богородица на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит и каза: „Тя е покровителката на град Варна, на чиято памет е посветен и този величествен катедрален храм-паметник - на нейното Успение". И му пожела Божията помощ и благодат, за да продължат своето служение заедно в единство под омофора на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

На преосвещения Тивериополски епископ Тихон митрополит Кирил каза: „На Вас, Ваше Преосвещенство, понеже Вие не сте били все още на празника на преподобномъченик Прокопий Варненски, Ви подаряваме негова икона. Икона на нашия местен светец. Защото освен Божията Майка, всеки град или населено място има своя собствен покровител. Нашият покровител на град Варна е преподобномъченик Прокопий, отишъл на Света Гора, където се подвизавал и след време се отчаял. Както казах - не е лесен този молитвен подвиг, тази невидима бран. Отива и приема мюсюлманството. След което веднага се разкайва. Изповядва своята вяра в Христа и там бива посечен. Затова строим в негова памет православен храм. Целият комплекс е с размери 3000 кв. метра с крипта, където ще има Православен просветно-социален център, за да може да вършим своето служение в нашия град. Храмът на преподобномъченик Прокопий ще запълни онази необходимост да се развива приобщаването към светото Православие на младите и децата в нашия град. Призовавам светата мироносица и равноапостолна Мария Магдалина да закриля нашата земя, да ни дарува мъдрост и сила, духовна отговорност и знание!”

От своя страна слово произнесе Тивериополският епископ Тихон, председател на църковното настоятелство при храм-паметник „Св. Александър Невски”. Той изрази огромната си благодарност за топлото посрещане и бащинските грижи, с които той и патриаршеския хор бяха приветствани във Варненска и Великопреславска св. митрополия. Епископ Тихон припомни, че варненският храм „Свето Успение Богородично” е съхранен, обгрижван и до ден-днешен с голяма любов към Бога и това проличава от изрядния му вид, както от вътрешния облик, така и от дейността на настоятелството, духовенството и миряните. Отправи призив да помагат и съдействат на своя архиерей в това му начинание.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил благодари на всички и благопожела здраве, дълголетие и благодатни дни.

От всичките деяния на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил през последните 40 години на неговите изследвания се открояват въпросите за огромната материална и човешка помощ на руското духовенство, неговите архиереи и миряни и участието им в Освобождението на България от османско владичество. Неговите проучвания са нова и много свежа струя в тази насока и тя тепърва ще се осмисля и обогатява. Митрополит Кирил съумя да доведе в епархията си много авторитетни епископи, проведоха се много конференции и симпозиуми, които са резултат на многобройните му международни контакти. Това е част от щедростта му, с която дарява нас, миряните и духовенството, за успяване в богословието и в богоугодния живот. Трудно ще се изброят неговите отпечатани издания, интересът му към историята, към св. Литургия... Той остава един от видните съвременни богослови с ясна теологична позиция и активна загриженост за Православието.

На многая лета, Ваше Високопреосвещенство!

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

НВпр Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Преосвещенство Тивериополски епископ ТихонНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служениеНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил - четиридесет години монашеско служение
« предишна новинаследваща новина »