ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Знеполският еп. Йоан оглави празничното богослужение в м-ра "Св. пророк Илия" в столичния кв. "Дървеница"

23 юли 2012 22:34, Софийска митрополия
Празникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", София

Свети пророк Илия е особено почитан от жителите на столичните квартали „Младост” и „Дървеница”, между които се е сгушила манастирската св. обител, чийто патрон е той: „прозрителят на великите Божии дела” (кондак, 2 гл.). Народното предание разказва, че в години на неблагополучие и мор по добитъка жителите на Дървеница решили да дарят земя за построяването на манастир, посветен на пророка. И наистина – св. пророк Илия е ходатай пред Бога и закрилник на хилядите живущи в двата жилищни комплекса, много от които често търсят молитвеното му застъпничество пред Всеподателя. Пророкът запазил светата обител и когато през 80-те години на миналия век имало решение за събарянето на манастира и построяването на блокове за военните върху земята му. Днес манастирският храм е единственият за жителите на огромния комплекс „Младост”, където предстои строителството на нов енорийски храм. Затова още на ранното утринно богослужение храмът се изпълни с богомолци, някои дошли от далече да почетат великия Божий угодник.

Малко преди 9 ч. с камбанен звън беше посрещнат Знеполският епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит, който оглави богослужението за празника. В съслужение бяха протосингелът на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, йеромонах Йоан - игумен на Руенския манастир, йеромонах Гервасий от Кокалянския манастир, свещ. Харалампи Мерджанов – ефимерий на манастирския храм, свещ. Стоян Чиликов от храм „Св. Георги” в кв. „Дървеница” и дякон Лъчезар Вълков. И вярващи, и духовенство бяха щастливи, че сред богомолците беше и дядо Добри от с. Байлово, който посрещна с истинско смирение владиката на колене, въпреки своите почти сто години.

Негово Преосвещенство извърши и кратък чин на освещаване на храма, който е обновен, измазан отвътре и има новопостроен притвор, където са изнесени свещниците и канаскията. За молитвеното настроение в храма допринесоха с прекрасното си изпълнение и певците на клироса.

В празничното си слово епископ Йоан се спря на личността на великия пророк и примера, който ни е оставил да следваме: „Пророческото служение е било свързано с едно нравствено изявление на добродетели и една безстрашна проповед и затова Бог изпраща тези свои човеци, които никога по човешка воля не са изрекли пророчество, а чрез Дух Светий са говорели светите Божии човеци – както казва св. ап. Петър. И св. пр. Илия е изпратен именно в езическо време, за да изобличи Ахав и Йезавел и да утвърждава вярата в Единия Бог, да отрича многобожието и всичкото онова разложение в нравствен смисъл, което се е случило по негово време. Свещеното Писание свидетелства чрез своите исторически книги – 3 Царства най-вече, и споделя всички мисли и чувства, които са вълнували светия пророк. Ако се вгледаме в неговия живот, ние ще видим, че той извършва много чудеса: той свърза небето и три години не валя дъжд; можеше с молитва да развърже небето и да паднат такива дъждове, че реки да потекат; можеше огън да слезе от небето там, когато се налагаше… Но св. пр. Илия беше онзи човек, след Моисей, който усети Божието Присъствие в „лъх от тих вятър” (3 Цар. 19:12), както повествува Свещеното Писание. Боговидецът Моисей беше първият, който се удостои да види Бога и да чуе 10-те Божии Заповеди. Свети пр. Илия, сравнен с Моисей е вторият в старозаветно време, който усети Божието Присъствие. И не само го усети, но той по чудесен начин се възнесе на небето с огнена колесница – това е единствен случай, а може би и последен в историята на онова време и в днешната история!

Ние виждаме и чуваме словото на св. ап. Иаков, което беше изявено в Апостолското четиво – там говорейки за молитвата, която има значение, и която се произнася от презвитерите църковни във времето на тежка болест и немощ, споменава и за св. пр. Илия, който изцели и възкреси сина на вдовицата и споменава, че „Илия беше подобострастен нам човек” (1 Иак. 5:18). И при това изречение на св. ап. Иаков, виждайки и вглеждайки се в тази икона в цял ръст на св. пр. Илия, от една страна, ние изпитваме възвишеност, за да следваме неговия пример и тези чудеса, които той извърши! А от друга страна пък, заставайки пред неговия образ – все едно, че сме застанали в подножието на планината Хорив, виждаме високите върхове и си мислим колко е невъзможно за нас – грешните човеци, да сторим това, което е сторил светият пророк – една висока нравствена летва, повдигната с множество чудеса, извършени в силата на добродетелите…!”

В края на словото си епископ Йоан предаде на всички отеческия благослов и поздравление за празника от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и от негово име и от името на Епархийското ръководство, изказа благодарност за усилията и неуморната работа по обновлението на храма на игумения Матрона, новопостриганата монахиня Евфимия, ефимерия о. Харалампи и на всички, които са се потрудили в това богоугодно дело. Владиката особено отличи усилията на г-н Петър Игнатов за добре свършената работа по ремонта на църквата и благодари на всички дарители.

Владиката лично причасти многото подготвили се, като първа получи св. Тайни монахиня Евфимия, а последен пристъпи дядо Добри.

Празникът завърши с литийно шествие около храма. За здраве и спасение на всички беше раздаден и корбан.

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Празникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", СофияПразникът в м-ра "Св. пророк Илия" - кв. "Дървеница", София
« предишна новинаследваща новина »