ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На Илинден Знеполският еп. Йоан отслужи молебен за огнеборците

23 юли 2012 22:35, Софийска митрополия
Знеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникари

Св. пророк Илия се почита като небесен застъпник на пожарникарите. И тази година в деня на честването на светеца – 20 юли, пред параклиса, носещ неговото име, в двора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на ул. „Пиротска” № 171А в столицата, в 12,30 ч. се събра ръководният, униформеният и цивилният състав на дирекцията. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, Знеполският епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протосингела ставр. ик. Ангел Ангeлов, свещ. Бисер Костадинов и дякон Лъчезар Вълков отслужи трисагий за душите на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на дирекцията. Под напева „Вечная памят” Негово Преосвещенство преля с вино и прикади с тамян Мемориала на пожарникарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг, в който е положена пръст от надгробните могили на загиналите огнеборци.

За здраве, спасение и успех на служителите от ГДПБЗН – МВР, епископ Йоан отслужи молебен-водосвет и поръси със светена вода директора – главен комисар Николай Николов, заместник-директорите и всички присъстващи от наличния състав на подразделението. Негово Преосвещенство се обърна с кратко слово към служителите на ГДПБЗН, като ги поздрави с празника от името на Патриарх Максим, предавайки неговия отечески благослов и припомняйки съвсем скоро проявеното мъжество и подвиг на огнеборците при потушаването на големия пожар край с. Бистрица. Епископ Йоан ги увери, че Църквата се моли всеки ден на светата Литургия за тях и семействата им, които понасят нелеко служението им и тяхната готовност да заменят един огнен миг с вечността, както е изписано на Мемориала на загиналите огнеборци. Но точно този „огнен миг” най-силно ги доближава до добродетелността на техния патрон и небесен покровител - св. пророк Илия. Като пожела на всички крепко здраве и успех в изпълнение на задълженията и все по-големите отговорности, епископ Йоан благослови служителите на ГДПБЗН с: „На многая лета!”

Накрая на тържеството командният състав на дирекцията поднесе цветя на Мемориала на загиналите огнеборци.

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Знеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникариЗнеполски еп. Йоан в молитва за починалите и за живите български пожарникари
« предишна новинаследваща новина »