ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещане на мироточивата икона "Умиление" от с. Локот, Русия, в гр. Варна

24 юли 2012 15:16, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Мироточивата икона "Умиление" от с. Локот, Русия

Множество православни миряни, гости и жители на нашия град с трепет очакваха пристигането на иконата "Умиление" - „Радост на всички радости”, така наречена от свети Серафим Саровски. Обичан и особено почитан в България, свети Серафим Саровски винаги е бил отъждествяван с тази икона, която е негова закрилница.

Много християни, руски туристи и българи, бяха в трепетно очакване и посрещнаха чудотворните икони от с. Локот и град Варна.

Щастие е за нас да посрещнем иконата на българска земя. Ето това щастие споходи православните християни във Варненска и Великопреславска епархия. Да посрещнат иконата, в катедралния храм „Свето Успение Богородично” присъстваха Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, църковното настоятелство, свещениците от епархията и много миряни. Заедно с иконата „Радост на всички радости” бе посрещната и чудотворната икона на св. Богородица “Умиление” от старинния храм “Св. Успение Богородично” (1602 г.), гр. Варна.

Митрополит Кирил се обърна към християните по БНТ 2 с думите: „Днес във Варна пристигна любимата икона на свети Серафим Саровски. Той нарича тази икона, "икона на всички радости". Наталия Николаевна (Мурашкина) от село Локот, Брянск, вижда обикновен църковен календар с образа на Божията Майка. Тя купува два броя календари и ги слага на стената. Около 1830 г., когато е починал св. Серафим Саровски, той се е молил пред тази икона. Както Наталия Мурашкина си е четяла духовни книги и молитви, вижда, че от иконата излиза миро. След известно време, на 2 ноември 1999 г., в стаята се усетило благоухание и по иконата се появило благоухаещо петно, което се увеличавало, докато потекло и по стената. Когато снемат календара от стената, виждат на обратната стена на календара изобразена Божията Майка. Особеното благоухание излизало от иконата. Тази икона е в нашия град, за да могат да й се поклонят православните християни.

Когато се молим със силна вяра, Майката Божия ще се отзове на нашите молитви. Ще бъдат чути нашите молитви в зависимост от нашата вяра. Според това как ние се надяваме. Само така тя ще чуе молитвите ни, Господи, според както Ти се уповаваме. Според както Ти се надяваме. Ето това зависи от нашата вяра. Една икона чудотвори, дори да е от хартия. Това зависи от нашата вяра.

Ние виждаме изпълнението на Новия Завет. Защото Старият Завет е на закона, на пророците. Новият Завет е на благодатта. В Стария Завет Господ поръчва на Моисей да се направи скинията, за да се извършва богослужението, тя да е изработена само от злато и сребро. Затова в Русия иконостасите са от злато. Тук виждаме, че Божията благодат осенява, дава благодат даже върху хартията. Това зависи, повтарям, от нашата вяра в Бога, света Богородица и Божиите угодници. Когато ние с твърда вяра пристъпваме към тях, те ще отговорят на нашите молитви, ще получим това, което ни е полезно, а невинаги това, което ние търсим. Господ знае какво е полезно за нас. Това трябва да имаме предвид. Когато ние с твърда вяра пристъпваме към светиите, те ще отговорят на нашите молитви и ще получим това, което е полезно за нас.

Нашият народ казва: „Всяко зло е за добро”. Някой е искал нещо, което е смятал за добро, а другото не го е искал, защото го е смятал за зло. А изведнъж вижда, че то е за негово добро. Така че не трябва да определяме на Бога какво точно трябва да изпълни. Ние търсим Неговата, Божията благодатна помощ. Той знае какво именно ще бъде полезно за нашите души и тела.

Благовоние, което не е варено, не е човешко произведение. Ето затова в светото Православие има водосвет, има маслосвет, почитат се дори одеждите на Божиите угодници. Ето, в Стария Завет пророците помазват царете. По време на пророк Илия пророк Елисей му казва: „Аз искам тази благодат, която ти имаш да бъде двойна благодат върху мене”. Свети пророк Илия му казва: „Ще бъде, ако видиш как ще бъда взет от земята”. Той вижда свети Илия на колесница Израилева. И затова получава двойна благодат. Взима кожуха на Илия, удря по река Йордан и тя се разделя на две. Преминава по нея. Това е един от предобразите на кръщението в река Йордан. Самият пророк предава тази Божия благодат на другия пророк. Предаване на Божията благодат. Така се предава благодатта Божия и на духовенството - и на архиереите, и на свещениците. Затова в Православната църква има духовенство, предаване на Божията благодат. Нека Божията благодат да бъде върху всички вас!”

+++

Напомняме на всички православни християни, че двете чудотворни икони са изложени за поклонение в катедралния храм “Св. Успение Богородично” от 16,30 ч. на 23.07.2012 г. (понеделник) до 11,00 ч. на 29.07.2012 г. (неделя).

На 28.07.2012 г. (събота) се празнува иконата на Божията Майка “Умиление”. По този повод Варненска и Великопреславска св. митрополия кани жителите и гостите на гр. Варна в катедралния храм “Св. Успение Богородично” на Божествена св. Литургия, която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с духовенството от града.

Още за историята на иконата прочетете тук: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=81525

Текст: Петко Колев
Снимки: Найден Стойков, Петко Колев, Явор Георгиев

 

 

Снимки

Посрещане на мироточивата икона "Умиление" от с. Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. ВарнаПосрещане на мироточивата икона "Умиление" от с Локот, Русия в гр. Варна
« предишна новинаследваща новина »