ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска служба за Илинден в с. Ново село, Русенско

24 юли 2012 17:03, Русенска митрополия
Архиерейска служба за Илинден в с. Ново село, Русенско

На 20 юли 2012 г., Илинден, по повод храмовия празник на храм „Св. Илия” в русенското село Ново село, с благословението на Русенския митрополит Неофит празнична архиерейска св. Литургия отслужи неговият викарий – Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков.

В съслужението участие взеха: енорийският свещеник Валентин Димов, както и ст. ик. Евгений Дечев от гр. Кубрат, свещ. Светослав Светославов, прот. Игнатий Лефтеров от с. Сандрово и свещ. Диян Ангелов от с. Борисово.

Песнопенията на утренята бяха изпълнени от Милен Бакалов – служител в Русенска митрополия, а на литургията пя сборен братствен хор от енориите на о. Валентин.

Хубава проповед за живота и чудесата на св. пророк Илия произнесе свещ. Валентин Димов. Той подчерта факта, че св. Илия е един от най-почитаните старозаветни пророци, даруван от Господ с голяма благодат, който е грабнат жив на небето и ще бъде свидетел на Второто и страшно Христово пришествие.

След св. Литургия епископ Яков поздрави присъстващите с празника и им преподаде архиерейския благослов и най-добри пожелания от високопреосвещения Русенски митрополит Неофит.

Ставроф. ик. Евгений Дечев прочете новото си стихотворение, посветено на св. Илия, което е част от сборник стихотворения на църковни теми, който предстои да бъде издаден скоро. Той, освен талантлив църковен поет, е и способен творец на дърворезби на евангелска тематика. Тук ще публикуваме за пръв път неговото хубаво стихотворение.

Пред храма беше извършен водосвет и осветени приношенията на християните. Поръсени бяха всички присъстващи.

В ресторанта на селото беше даден братствен обяд за всички присъстващи в храма свещенослужители и миряни, които след духовната вкусиха заедно и от телесната храна, по примера на Иисус Христос, Който нахрани всички дошли да Го слушат с пет хляба и две риби (Мат. 14: 14-20).

СВЕТИ ИЛИЯ

автор: ставроф. ик. Евгений Дечев – гр. Кубрат

 

Днес, на двадесети юли,

небето страшно се забули!

Святка и гърми! Тъмница!

Свети Илия кара колесница.

Подсеща ни да не забравим,

името му днес да славим!

Да запалим свещ голяма

и да се помолим в храма!

Всеки който дал оброк,

в чест на славния пророк,

обещаното да му представи,

че да пази живи, здрави!

Илия - крепостта Господна,

богат на почит всенародна,

старозаветен чудотворец,

към небето жив прозорец.

Човек небесен, ангел земен,

безсмъртник старовремен,

пророк велик свети Илия,

имал слово - огнена стихия.

Бил езически изобличител,

на царуващите заклеймител

и ключар на дъждовете,

неустрашим пред враговете.

В святост, чистота живял,

съборил идолски Ваал.

На Бога служил неизменно,

пророкувал съвършено.

Колесница огнена го взела,

жив в небето го отвела.

Ний тачим те, свети Илия!

Пращай ни благословия!

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Архиерейска служба за Илинден в с. Ново село, РусенскоАрхиерейска служба за Илинден в с. Ново село, РусенскоАрхиерейска служба за Илинден в с. Ново село, РусенскоАрхиерейска служба за Илинден в с. Ново село, РусенскоАрхиерейска служба за Илинден в с. Ново село, РусенскоАрхиерейска служба за Илинден в с. Ново село, РусенскоАрхиерейска служба за Илинден в с. Ново село, РусенскоАрхиерейска служба за Илинден в с. Ново село, РусенскоАрхиерейска служба за Илинден в с. Ново село, Русенско
« предишна новинаследваща новина »