ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С молитва беше открит традиционният български събор в историческата местност Сборяново, община Исперих

24 юли 2012 17:11, Русенска митрополия
С молитва беше открит традиционният български събор в историческата местност Сборяново

По утвърдена традиция в първия неделен ден след Илинден, на територията на Историко-археологическия резерват Сборяново, община Исперих, където се намира светилището на Демир баба, а недалеко - столицата на тракийското племе гети – древният град Хелис с прословутите тракийски гробници, се провежда българският народен събор „Сборяново”. Тази година той се падна на 22 юли.

Празненствата според желанието на организаторите имат не само материално, но и духовно измерение. Те започват в неделния ден с отслужването на Божествена св. Литургия в новопостроения, благолепен храм в с. Конево, недалеко от Исперих. Литургията беше отслужена с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит от архиерейския наместник на Разградска духовна околия ик. Георги Георгиев в съслужение със свещеници от епархията.

След края на литургията свещенослужителите се насочиха към местността Сборяново за откриване с молитва на поредния български народен събор. Той е организиран от сдружение „Сборяново” с главен организатор г-н Стойко Николов. На приготвената сцена свещеници, предвождани от архиерейския наместник, отслужиха тържествен водосвет, след което се поръсиха и осветиха приготвените за празника корбани. Накрая ик. Георги Георгиев се обърна със слово към присъстващите, в което ги призова да пазят родната ни православна вяра и българските традиции. Ст. ик. Евгений Дечев от гр. Кубрат прочете авторското си стихотворение, посветено на св. Илия.

Слова за откриване на събора казаха също организаторът г-н Стойко Николов и кметът на община Исперих Бейсим Басри.

На обособено място на събора, във вид на своеобразно параклисче, беше поставена икона на св. Илия, за възпоменание на средновековния манастир, който по предания и според проведените разкопки се е намирал на това място. Многоброен народ се стичаше да целуне иконата и да запали свещ с молитва към св. Илия.

Грижливо подготвената празнична програма продължи цял ден с изпълнения на български народни песни и танци, представяни от групи и изпълнители от цялата страна. Представени бяха и традиционни турски песни – символ на богатството на култури и на приятелското и толерантно съжителство на всички народности в този район и в нашата страна. За завършек послужи концертът от патриотични песни по текстове на Иван Вазов и Христо Ботев на известната и обичана група „Епизод”.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

С молитва беше открит традиционният български събор в историческата местност СборяновоС молитва беше открит традиционният български събор в историческата местност СборяновоС молитва беше открит традиционният български събор в историческата местност СборяновоС молитва беше открит традиционният български събор в историческата местност СборяновоФолклорна група от с. Ветрен, СилистренскоТанцов ансамбъл от гр. ЗаветТанцов ансамбъл от гр. ЗаветПевческа група от гр. ЗаветДетски танцов съставНай-малката певицаКонцертът на група "Епизод"
« предишна новинаследваща новина »