ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИЗВЪНРЕДЕН ДВОЕН КИНОТИС НА СВЕТА ГОРА АТОН

26 юли 2012 13:48, Българска Патриаршия
ИЗВЪНРЕДЕН ДВОЕН КИНОТИС НА СВЕТА ГОРА АТОН

На 24.07.2012 г. на Света гора - Атон, се проведе извънредно заседание на Двойния Кинотис на монашеската република, на който бяха уточнени мероприятията, свързани с иконата „Достойно есть“, в отговор на постъпили писма от страна на поместни православни църкви.

На 25.07.2012 г. членовете на Управителния съвет на Балканското атонско сдружение бяха информирани от членовете на Светата епистасия на Света гора - Атон, за съдържанието на приетото решение от извънредния Двоен Кинотис, а именно:

„Във връзка със 100-годишнината от освобождението на гр. Солун, Р Гърция, и 100-годишнината от построяването на храм-паметник „Св. Александър Невски“ в гр. София, Р България, чудотворната икона на Божията Майка „Достойно есть“ заедно с изработеното и осветено на Света гора нейно точно копие да излязат от Света гора - Атон в гр. Солун на 25.10.2012 г., съпровождани от пълния състав на Свещения кинотис.

На 27.10.2012 г. иконата, съпровождана от половината членове на Свещения кинотис, да се завърне на Света гора, а новоизписаният и осветен в Карея - столицата на монашеската република, чудотворен образ на Божията Майка „Достойно есть“, съпровождан от делегация на Свещения кинотис, включваща половината от членовете му, да замине за гр. София, където да вземе участие в насрочените тържества за времето от 27 до 29 октомври 2012 год.

Чудотворният образ на Пресвета Богородица „Достойно есть“ да бъде подарен на катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“ от страна на Свещения кинотис на Света гора - Атон, та Божията Майка да покрие със своята милост, любов и небесна закрила българската земя“.

Всички мероприятия, свързани с тържествата, се провеждат с дейното участие и подкрепа на Балканското атонско сдружение.

Текст и снимка: Балканско атонско сдружение

 

 

« предишна новинаследваща новина »