ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум

27 юли 2012 23:10, Софийска митрополия
 Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум

Днес, 27 юли 2012 г., в сърцето на София с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим бе отбелязан празникът на столичния храм "Св. Седмочисленици" с архиерейска св. Литургия. Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум - главен секретар на Св. Синод, в съслужение с Тивериополски еп. Тихон - председател на църковното настоятелство при храм-паметника "Св. Александър Невски", ставр. ик. Николай Коцев - предстоятел на празнуващия храм, храмовото духовенство, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия, събратя духовници, дякон Иван Петков и храмовия дякон Сава Кокудев.

Вярващият народ в духовен трепет и молитва съучастваше в литургичното тайнство, посветено на Христа и на Неговите верни Седмочисленици, които дойдоха и послужиха на Св. Троица като небесни човеци, а на народа ни - като земни ангели. Защото те възлюбиха Бога от цялото си сърце, с цялата си душа, с всичките си сили и станаха избрани съсъди на Божията благодат, които положиха душата си за нас - за да ни има и днес, и за да се спасим вовеки.

В края на богослужението след тържественото слово на Стобийския епископ Наум, Тивериополският епископ Тихон се възползва от възможността да благодари на отец-предстоятеля ставр. ик. Николай Коцев и на храмовото духовенство: протойерей Иван Найденов, протойерей Валентин Кантарджиев, свещ. Станко Дидов и дякон Сава Кокудев, за това, че не само съхраняват, но и развиват духовната традиция и живот при храм "Св. Седмочисленици", което е от особено голямо значение за столичния град. На свой ред о. Николай Коцев с вълнение припомни интересната история на храма и подчерта, че патроните му - светите Седмочисленици - неслучайно са избрани за негови покровители, защото чрез почитта ни към тях се утвърждава българският православен дух и се продължава тяхното спасително за народа ни дело.

По-долу публикуваме тържествената проповед на преосвещения Стобийски еп. Наум за ваша духовна наслада и полза, скъпи читатели.

Честит празник!

~~~

„На Кирила Философа, който е превел Божественото писание от гръцки език на български и е просветил българския род, на този нов апостол… вечна памет. На неговия брат Методий, архиепископ на Моравия Панонска, понеже и той много се е потрудил за славянските книги, вечна памет. На неговия ученик Климент, епископ на Великоморавия и на учениците му Сава, Горазд, Наум, понеже и те много са се потрудили за славянските книги, вечна им памет.“

(Препис на Синодика на цар Борил от 17 в.)

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Тези редове, съдържащи се в Синодика на цар Борил от запазен негов препис от 17 в., ни дават представа и свидетелстват за това, че почитта към днес честваните от св. Българска православна църква св. Седмочисленици е възникнала още от древност.

В житието на св. Климент от Охридския архиепископ Теофилакт са дадени сведения за имената на много от Кирило-Методиевите ученици, сред които личат имената на петимата ученици, включени в групата на Седмочислениците. Такива податки има и в т.нар. "Кратко житие на Константин Философ" от 13 в., със запазени преписи от 15 и 16 в., в които са споменати петимата ученици на св. Братя, което повествува: „... и (Константин) като узна за своята смърт, повика ученика си, който беше епископ в Ликия, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум“. Това означава, че още през 13-14 в. групата на учениците е била очертана от св. Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. В своята „История славянобългарска“ преп. Паисий Хилендарски споменава св. Седмочисленици, като пише, че те били почитани заедно. В "Историята" е отбелязано още, че гръцките зографи изписвали заедно св. Седмочисленици на икони и ги почитали като славянски светци, като преп. Паисий споменава, че сам той е виждал такава икона. Най-старата им досега запазена икона е от 19 в. Първата служба, посветена на св. Седмочисленици и отпечатана през 1741-1742 г. от монасите Григорий и Михаил от гр. Мосхопол, Южна Албания, и е поместена в сборник заедно със служби на други славянски светци.

Днес сме радостни, защото св. ни Църква молитвено чества светителския подвиг на славните Седмочисленици. На този ден величаем и въздаваме възхвала на св. равноапостоли Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които са седем светозарни имена, взели по Божие озарение спасителната светлина свише и запалили с нея в ума и сърцата на българи и славяни огъня на духовната просвета. Сърцата ни са изпълнени с чувство на любов и признателност към тях. С любов, защото те са близки нам по кръв и език наши родни светци и с признателност заради тяхното дело. Благодарение на тяхната равноапостолска проповед на славянски език и славянска писменост българският народ се утвърди, просвети и възроди и над него изгря светлина, защото чрез познанието на Христовата светлина мракът на незнанието бе прогонен от нашата земя.

Свята, велика и спасителна е светлината, запалена от св. Седмочисленици в сърцата на народа. Взета от горе, от тихата небесна светлина на Бога, тя е светлина на жива вяра, която свети и просвещава ума и сърцето. Тя ни съгрява винаги, когато слушаме чрез нашата многовековна писменост българската реч, когато слушаме православните богослужения и чрез тях научаваме истините на православната ни вяра. Велико, свято и незабравимо е делото на богоозарените наши учители и наставници, апостоли и просветители св. Седмочисленици. На тях дължим всегдашно вечно признание и благодарност. Верни на завета на св. ап. Павел, ние днес си спомняме за тях като за наши наставници в духовния живот. Засвидетелстваме им обич, благоговейна почит и дълбока признателност. И пак, по съвета на апостола, като имаме пред очи свършека на техния живот, следва да подражаваме на вярата им. Честването на Божиите светии се изразява в това - да им отдадем дължимата почит и прослава. Така прославяме Бог, Когото те са прославили и Който ги е прославил, да им засвидетелстваме благодарност и признателност за делото им, да изпросим техните молитви за нас пред Бога, за да се окажем достойни за делото им, изпълнявайки заветите им и подражавайки на живота им. Чествайки днес паметта на св. Седмочисленици, ние ги прославяме „с похвални венци“, заради тяхното дело, с надежда да се окажем достойни за техните завети и да подражаваме на живота им. А техните завети са преди всичко вяра в Бога и в Господа Иисуса Христа, твърдо изповядване на св. Православие, обич към знанието и просветата и стремеж към единомислие и мир. Да се обърнем, прочее, с молитва към св. Седмочисленици: „Непоколебими стълбове на Българската църква и боговдъхновени поборници за нашето слово, молете се на Христа Бога да утвърди нашата Църква, а на нашите души да даде мир и велика милост!“ Амин!

--- Проповед на Стобийския еп. Наум, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, произнесена на 27 юли 2012 г. в столичния храм "Св. Седмочисленици"---

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

 Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум Св. Седмочисленици бяха почетени в едноименния столичен храм със св. Литургия, оглавена от Стобийския еп. Наум
« предишна новинаследваща новина »