ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четвъртият международен фестивал „Академия за православна музика” в Санкт Петербург завърши с поклонение на Северния Атон

28 юли 2012 17:11,
Ладожкото езеро

Тази година по време на Първия международен конкурс за композитори „Роман Сладкопевец” проведен в Санкт Петербург Негово Всеблагоговейнство прот. Кирил Попов, православен композитор и диригент на Софийския свещенически хор, спечели специалния приз на фестивала „Академия за православна музика”. От общо 297-те кандидатстващи творби на 200-те кандидати и при пълна анонимност на кандидатстването на 18 април 2012 г. международно жури награди многогласното произведение „Приидите поклонимся” и 103 псалом със специалния приз на международния фестивал. Фестивалът се организира с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация и на руското Министерство на културата.

Повод за голяма радост е това, че протойерей Кирил Попов стана българският лауреат на Първия международен конкурс за композитори „Роман Сладкопевец”. Наградният орден и диплома му бяха връчени от съветника на президента на Руската федерация г-н Юрий Лаптев. Прот. Кирил Попов лично дирижираше Санкт-Петербургския младежки камерен хор, който великолепно изпълни наградената творба на гала-концерт в Голямата зала на Санкт-Петербургската филхармония на 19 април.

Своята награда, която се състои в поклонение до древния Валаамски манастир, намиращ се на Валаамския архипелаг в северната част на най-голямото европейско езеро – Ладожкото, прот. Кирил Попов предостави на мое смирение. Светите апостоли Петър и Павел в един глас казват, че „Бог не гледа на лице” (1 Рим. 2:12; Деян. 10:35). Протойерей Кирил Попов също по техните слова не гледаше на лице, когато предоставяше наградата на неговите професионални трудове, за което смирено му благодаря.

Гордеем се с това, че двама български духовници са завършили с отличие църковно хорово дирижиране със златен камертон в Московската духовна академия - Русенският митрополит Неофит (1971-1973 г.) и прот. Кирил Попов (1982-1985 г.). Заедно с придобитите диригентски знания те защитават и дисертации и стават кандидати на богословието. Отец Кирил е написал дисертация на тема „Развитие на осмогласието в Руската и Българската православни църкви”.

Тази година международният фестивал „Академия за православна музика” се проведе от 2 до 20 юли, като в него участваха представители от целия православен свят. Българската православна църква беше представена от осем църковни хористи, ръководени от диригент Боряна Найденова от столичния храм „Свети Кирил и Методий”, избрани със специален конкурс. Участниците в академията са преминали голям брой лекции и открити уроци, проведени в Шереметевския дворец от световно известни православни изпълнители като Никола Попмихайлов, Алексей Жуков и много други.

Ежегодно фестивалът завършва с поклонение до Валаамския манастир. На 18 юли потеглихме с трипалубния немски параход „А. С. Попов” от речното пристанище в Санкт Петербург за Валаамския манастир. Дългото плаване до Валаамския архипелаг започна с молебен на парахода, в който се включиха всички участници във фестивала. Пътуването започна през река Нева и продължи към северната част на Ладожкото езеро. Белите нощи създаваха впечатлението, че денят постоянно продължава, както ще бъде в „невечерния ден на Божието царство”. Рано сутринта пристигнахме в Никоновския залив на остров Валаам. От там с по-малък кораб стигнахме до пристанището на Валаамския манастир, където бяхме разделени на групи според говоримия език и екскурзоводи ни запознаха с историята на тази света обител. В долния храм на Валаамския манастир „Преображение Господне” всички участници във фестивала пяхме на молебен при мощите на преподобните Сергий и Герман Валаамски чудотворци. Особено трогателно беше многократното изпълнение на величанието към преподобните Сергий и Герман „наставници на монасите и събеседници на ангелите”.

В 15 часа в горния храм на манастира се проведе концерт на православни песнопения. В него взеха участие Сборният хор на международния фестивал „Академия за православна музика”, Дивна Любоевич, монах Яков (протопсалт на църквата „Успение Богородично”, Карея, Света гора) и Празничният хор на Валаамския манастир с диригент Алексей Жуков. Участниците в концерта бяха благословени в началото от игумена на манастира Троицки епископ Панкратий.

На следващия ден, 20 юли, участниците в международния фестивал взеха участие в св. Литургия, отслужена в горния храм на Валаамския манастир, като изпълниха Валаамската Литургия. Монах Яков и Дивна Любоевич изпълниха свои сола. Атмосферата е трудна за описване. Младежи от целия православен свят, участващи в най-главното тайнство на Христовата Църква, пеещи на църковнославянски и на старогръцки език в древен манастир, намиращ се в северната част на най-голямото европейско езеро, това може да се възприеме истински само от едно вярващо сърце. Всички поклонници на манастира участвали в св. Литургия се приобщиха с Тялото и Кръвта Христови.

Направи ми впечатление, че дори професионалните фотографи се причастиха, т.е. те са дошли в светата обител не чисто служебно, да отразят събитието в луксозното и професионално оформено списание на Санкт-Петербургската епархия „Вода живая”, но и като вярващи, изповядващи на дело своето участие в Христовото Тяло.

След св. Литургия посетихме старото манастирско гробище и скита „Св. Николай”, в който софийските хористи изпълниха няколко църковни песнопения за духовна радост на честните поклонници. Следобед домакините бяха предвидили посещение на Валаамските скитове. Поклонихме се последователно в скитовете: "Воскресенски", "Коневски", "Преп. Александър Свирски", "Предтеченски" и "Гетсимански", като навсякъде екскурзовод даваше подробни обяснения за историята на тези светини. Монах Яков неведнъж изпълни песнопения по молба на вярващите. Вечерта се отправихме обратно с парахода за Санкт Петербург.

На следващия ден, 21 юли, участниците отпътуваха за своите страни, като всеки един от нас благодареше на Преблагия Господ за това поклонение до светините на Валаамския манастир.

Изказваме искрени благодарности за професионалната организация и всеотдайност на организаторите на международния фестивал „Академия за православна музика”, който е едно несравнимо духовно-музикално събитие, обединяващо талантливи църковни изпълнители от целия православен свят, които с едно сърце и една душа възхваляват Всеподателя Бога за Неговото човеколюбие, по думите на Псалмопевеца: „Ще пея Господу през всичкия си живот, ще пея на моя Бог, докле съществувам. Нека Му бъде благоприятна моята песен; ще се веселя в Господа” (Пс. 103:33-34). Именно по словата на този предначинателен 103-ти псалом прот. Кирил Попов композира своето музикално произведение и става български лауреат на Първия международен конкурс за композитори „Роман Сладкопевец” в рамките на международния фестивал „Академия за православна музика” в Санкт Петербург. Бог да му помага да преумножи дадения му музикален талант с нови църковни творби, обогатявайки църковно-музикалната съкровищница на Българската православна църква!

Вижте още за международния фестивал „Академията за православна музика”:

Български свещеник – лауреат на престижен международен конкурс за композитори

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=61604

ГОЛЕМИЯТ ПАСХАЛЕН КОНЦЕРТ на Международния фестивал за православна музика в Санкт Петербург

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=73153

Прот. Кирил Попов - българският лауреат на І Международен конкурс за композитори „Роман Сладкопевец”

http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=73160

„ПРИИДИТЕ, ПОКЛОНИМСЯ” и 103 ПСАЛОМ - ПРОТ. КИРИЛ ПОПОВ

Сайт на Международния фестивал:

http://www.choirfestival.ru/

 

 

Снимки

Поклонение на Валаамския манастирСв. Александър НевскиМолебенПоклонение на Валаамския манастирКонцерт във Валаамския манастирКонцерт във Валаамския манастирКонцерт във Валаамския манастирКонцерт във Валаамския манастирКонцерт във Валаамския манастирКонцерт във Валаамския манастирКонцерт във Валаамския манастирКонцерт във Валаамския манастирКонцерт във Валаамския манастирПоклонение на Валаамския манастирСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияПоклонение на Валаамския манастирПоклонение на Валаамския манастирПоклонение на Валаамския манастирПоклонение на Валаамския манастирВоскресенският скитПоклонение на Валаамския манастирПоклонение на Валаамския манастирБългарски патерик на руски език
« предишна новинаследваща новина »