ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успешно участие в Академията за православна музика`2012 на камерния хор при храм "Св. св. Кирил и Методий"

30 юли 2012 18:04, Софийска митрополия
Сборен хор на Академията за православна музика

Девет българи от Камерния хор "Св. св. Кирил и Методий" заедно със своята диригентка г-жа Боряна Найденова бяха одобрени от Академията за православна музика да бъдат част от нейните академисти в Санкт Петербург (2-20 юли 2012 г.).

Ето и личните впечатления на българските представители, които Боряна Найденова подготви за Официалния сайт на БПЦ-БП:

След като на тръгване от България получихме благословението на иконом Александър Георгиев – предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий” - за успешно и плодотворно участие в престижната специализация, на връщане йеромонах Давид от светата Валаамска обител ни благослови с думите: „Пойте Богу со смирением и любовью, ибо таковими песнями благоугождается Богу” (Преп. Силуан Дор).

Само по Божие благоволение може човек да изживее толкова богато, светло и красиво пътуване! Стигнахме далеч на север – почти до полярния кръг, за да чуем и видим сами колко многолико и пъстро е Православието.

Участието ни в IV Международен фестивал „Академия за православна музика” в Санкт Петербург – Русия е едно събитие с изключителна значимост в духовния ни път. Това беше прекрасна възможност да се срещнем и да обменим опит и знания с представители на православния свят от 20 страни в света. Форумът, организиран по инициатива на Министерството на културата на Руската федерация и правителството на Санкт Петербург, с благословението на Московския и Всерусийски патриарх Кирил, представляваше истинска панорама на православната култура.

В продължение на 20 дни утвърдени теоретици на староруската музикална култура, медиевисти, диригенти, композитори и певци обучаваха 120-те участници – академисти в тълкуването и пеенето на средновековната руска музика. Програмата на фестивала включваше лекции, творчески ателиета, майсторски класове, практически занимания, концерти и екскурзии.

С изключителна ерудиция впечатляваха лекторите: проф. Албина Кручинина, проф. Юрий Бобров, Татяна Швец, Наталия Мосягина, д-р Наталия Рамазанова и Екатерина Смирнова, Антониос Куртупис (Гърция), монах Иаков (Света гора), певците от Свято-Атонския манастир „Фомадес”. Те представиха доклади на теми, отнасящи се до историята на древна Русия, основи на източно-християнската литургика, архитектурата на православния храм, история на древноруското църковно пеене, поетика на древноруското песнопение, основи на знаменната нотация и др.

Паралелно с лекциите се провеждаха майсторски класове и практикуми по грузинска певческа традиция, византийска богослужебна певческа традиция, сръбско църковно певческо изкуство, разпеви на древна Русия, химни на Коптската църква, традиции и стилове в руската музикална култура, певческата традиция на Атонския манастир. Незабравими ще останат срещите с Фолклорен ансамбъл ”Дидгори” (Грузия), преподавателя по Византийско пеене в Атина Константин Будзекис (Гърция), преподавателя от Богословския факултет на Белградския университет Никола Попмихайлов (Сърбия), преподавателя от катедра „Древноруска певческа традиция” в Санкт-Петербургската консерватория Татяна Швец (Русия), ръководителя на Коптския хор „Давид – ансамбъл” проф. Георгий Кириллос (Египет), ръководителя на хор „Мелоди” Дивна Любоевич (Сърбия), ръководителя на фолклорния ансамбъл Дмитрий Покровски, Мария Нефедова (Русия), главния протопсалт на Карейския съборен храм "Успение на Пресвета Богородица", Света гора Атон - монах Яков (Гърция), преподавателя по древноруско певческо изкуство Наталия Мосягина, диригент и специалист по хармонизация и изпълнение на древноруски разпеви монахиня Иулиания (Ирина Денисова), практическите курсове по психология на звука с Андрей Котов, основи на камбанния звън с отец Павел Радин и руска иконопис с Ярослав Шкандрий.

За всеки имаше от всичко. Истинска жътва на „златна духовна нива”. Това най-силно се осъзнаваше вечер, когато всеки от нас споделяше с останалите какво е чул, видял и научил.

Участията в концертите в залата на Държавната академична капела, в мисионерската архиерейска литургия в четвъртата по големина в света катедрала „Исаакиевския собор” с участието на протодякон А. Кураев, всички репетиции с най-авторитетните диригенти-специалисти по староруско пеене: А. Жуков, Т. Швец, Г. Сафонов, А. Петренко и А. Гринденко, са безценен опит за всеки музикант, който има съприкосновение с пеенето и дирижирането на богослужебна музика.

Като сбъдната мечта остават спомените за екскурзиите до дървените храмове в Петербургска област, до героичния средновековен град Велики Новгород и, разбира се, „короната” на Академията – поклонничеството до остров Валаам в Ладожкото езеро.

Посещението на Свято-Преображенския събор в манастирския комплекс на о. Валаам беше съприкосновение с една от най-ярките певчески школи, съхраняваща типичния начин на изпълнение на знаменен разпев, както и на други стилове на старинно църковно пеене. Вечерната служба, озвучена от изпълненията на братския монашески хор на Валаамския манастир, беше едно уникално духовно изживяване. А участието ни в празничната св. Литургия и в концерт в същия храм беше нашата награда за усърдието, което вложихме през трите седмици интензивно, задълбочено усвояване на познанието, което бе споделено с нас толкова щедро.

Това пътуване беше възможност за духовно общуване с цялото разнообразие и дълбочина на православната музика; един активен обмен на знания и опит в пеенето, разбирането и преживяването й. Участието ни в този обмен тепърва ще дава плодовете си в нашата хорово-богослужебна практика, както и в готовността ни да го споделим с всеки, който пожелае да се докосне до него. Надяваме се, че и нашето участие в „Академията за православна музика”, това, което ние можахме да поднесем там като български стил и начин на църковно пеене, е оставило ярки и положителни впечатления в колегите, лекторите и домакините ни.

Слава, благодарение и поклонение Богу за всичко!

Текст и снимки: Боряна Найденова

 

 

Снимки

Спасо-Преображенският храм - едно в ХристаРъкопис от Санкт-Петербургската национална библиотекаРъкопис от Санкт-Петербургската национална библиотекаКаталогът на Санкт-Петербургската национална библиотекаРъкопис от Санкт-Петербургската национална библиотекаРъкопис от Санкт-Петербургската национална библиотекаПравославниДървените храмове на РусияДървените храмове на РусияДървените храмове на РусияДървените храмове на РусияДървените храмове на РусияПрактикум "Психология на унисона"Българинът Северин Василев помага в преводаС Ансамбъл ДИДГОРШереметевски дворецА. Гринденко и Т. ШвецРуска певческа традицияЛекция за Коптската певческа традицияА. ГринденкоРуска знаменна нотацияА. ПетренкоАтелие по Византийско пеенеКлас с Дивна ЛюбоевичЕкатерина СмирноваАнсамбъл ДИДГОРАнсамбъл ФОМАДЕСАлексей ЖуковЕрмитажЕрмитажИсаакиевски соборСлед концерта в Исаакиевския соборПетерхофЛекция в Шереметевския дворецМонахиня Иулиания (Ирина Денисова)Българската групаБългарските певци пред храм "Спас на крове"Велики НовгородВелики НовгородВелики НовгородКъм ВалаамКъм ВалаамВалаамВалаамДолният храм в Спасо-Преображенския съборСпасо-Преображенският събор - горен храмМонах Яков от АтонСв. Литургия във ВалаамОсвещението на човека
« предишна новинаследваща новина »