ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кандидатствайте за ІІ Международен конкурс за композитори «Св. Роман Сладкопевец»`2012-2014

30 юли 2012 18:20, Българска Патриаршия
ІІ Международен конкурс за композитори «Св. Роман Сладкопевец»`2012-2014

Организаторите на ІІ Международен конкурс за композитори «Св. Роман Сладкопевец»`2012-2014 се обърнаха към Официалния сайт на Българската Патриаршия с молба да направи достояние на нашата православна и музикална общественост конкурсните условия и срокове.

Вторият конкурс «Св. Роман Сладкопевец» ще бъде посветен на голямото събитие – важно както за Русия, така и за целия православен свят:

700-годишнината от рождението на ПРЕПОДОБНИ СЕРГИЙ РАДОНЕЖКИ – великия подвижник, молитвеник и духовен отец на руския народ и на православните по цялата земя.

В рамките на конкурса през октомври 2012 г. в Санкт Петербург ще се състои Есенна школа «Дни на св. Сергий Радонежки», в която бъдещите участници-композитори ще могат да посетят лекции и майсторски класове. Като слушатели в Есенната школа те ще се запознаят с живота и святото дело на св. Сергий, ще имат и музикални лекции и така ще се подготвят по-пълноценно за сътворяване на оригинална творба в чест на светеца.

ІІ Международен конкурс за композитори «Св. Роман Сладкопевец»`2012-2014 предоставя две възможности за участие в заниманията на Есенната школа, които са безплатни за всички композитори:

1) 10 стипендии, които ще покрият пътните разноски и пребиваването в Санкт Петербург на участниците, които са заявили желанието си за стипендия до 15 септември 2012 г. Избирането на стипендиантите става на конкурсна основа. Заявките се приемат и онлайн.

2) Пътуване и пребиваване в Санкт Петербург на лични разноски с участие в безплатните лекции на Есенната школа. Нужна е предварителна регистрация.

Необходимите формуляри ще бъдат публикувани в:

www.choirfestival.ru

ІІ Международен конкурс за композитори «Св. Роман Сладкопевец»`2012-2014 e част от мащабния културен проект на Руската федерация и Руската православна църква за популяризиране и развитие на православната духовност и култура. Той се организира с благословението на светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и с подкрепата на администрацията на президента на Руската федерация и на руското Министерство на културата.

Първото издание на конкурса, което завърши през април т.г., излъчи и български победител - православния композитор прот. Кирил Попов - диригент на Софийския свещенически хор и ревностен деец за развитието на православната музика у нас и в целия православен свят.

Още подробности за конкурса: в приложените плакати и в сайта

www.choirfestival.ru

Текст: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

ІІ Международен конкурс за композитори «Св. Роман Сладкопевец»`2012-2014
« предишна новинаследваща новина »