ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

28 юли - денят на Серафимо-Дивеевската икона на Божията Майка “Умиление” или „Радост на всички радости”

30 юли 2012 15:42, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Серафимо-Дивеевската икона на Божията Майка - иконата на св. Серафим Саровски

На 28 юли се чества т. нар. Серафимо-Дивеевска икона на Божията Майка “Умиление” или „Радост на всички радости”. По този повод в катедралния храм “Св. Успение Богородично” беше отслужена Божествена св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с духовенство от града.

При проповедта митрополит Кирил разказа как, когато византийският император Йоан Цимисхи разграбвал втората българска столица Велики Преслав, най-отгоре на ограбените предмети поставил много почитаната икона на Божията майка „Умиление”. Така той заявил пред всички, че България вече не съществува. Това била и най-разпространената Богородична икона по време на турското робство.

В продължение на една седмица варненци и гостите на града бяха удостоени с радостта да се поклонят на мироточиво копие на тази така обичана от св. Серафим Саровски икона от гр. Локот, Русия.

........................................................................................................................

Няколко интересни факта относно този тип иконография на Божията Майка:

Тази икона се нарича “Умиление” или “Радост на всички радости”, но няма нищо общо със сонма Богородични икони, чийто тип носи името “Умиление” (или на гръцки “Елеуса”) и ни показва Пречистата, чиято страна се допира до главата на Предвечния Младенец. На Дивеевската икона “Умиление” Божията Майка е изобразена без Младенеца и дори, както е прието да се счита сред богословите, в момента преди да зачене - в мига, когато се обръща към донеслия благата вест архангел Гавриил с думите: “Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти”. Още преди общоцърковното прославяне на преп. Серафим Саровски хиляди поклонници са се обръщали молитвено към този, казано с думите на Сергий Нилус, “кротък лик на дивната Девойка, почти Дете, със спуснати клепачи и поставени кръстообразно пред гърдите ръце”. Така че тази икона ни показва всъщност събитието на Благовещение.

Иконата „Умиление” (гр. Ελεούσα- милваща от гр. έλεος; състрадание, съчувствие) е един от най-разпространените видове изображения на Пресвета Богородица с Младенеца. На тях Младенецът е изобразен седнал в ръцете на Божията Майка, прилепил буза до нейната буза. Най-ранно такова изображение е запазено от 650 г., в една фреска в базиликата "Санта Мария Антиква" в Рим, дело на византийски майстор. Към този тип се отнасят много от най-почитаните икони. Всред тях са Донската, Смоленската и Владимирската икона на Божията Майка, иконата "Утоли моята печал" и други.

.........................................................................................................................

История на чудотворната икона на Пресвета Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия:

В с. Локот, Брянска област, Наталия Мурашкина видяла как продавачка в магазин се кани да изхвърли останалите стари календари, които никой нямало да купи. На тях имало образ на Божията Майка «Умиление» - копие на иконата, пред която се е молил св. Серафим Саровски. Жената не допуснала поругание над иконата. Тя купила ненужните вече календари, изрязала датника и поставила иконата на стената си.

След известно време, на 2 ноември 1999 г., в стаята се усетило благоухание и по иконата се появило благоухаещо петно, което се увеличавало, докато и потекло по стената.

Наталия Мурашкина извикала местния свещеник, който отслужили молебен - каквато е традицията в Русия при такива случаи. Ако мироточенето е от Бога то продължава, ако не всичко си остава по старому. Но от иконата продължило да се стича миро. Известили за това местния архиерей, а изображението решили да сложат в кивот. Когато го свалили от стената, се оказало, че мирото е пропило само лика на Божията Майка и се било образувало отражение на обратната страна на иконата. Архиереят благословил иконата да се пази в домашния параклис, а рамката направили двойна – така, че да се виждат и двата образа.

Акатист на "Пресвета Богородица Умиление" можете да си изтеглите от сайта на Варненска и Великопреславска св. митрополия: http://mitropolia-varna.org

Текст и снимки: Емилиян Погончев, Мария Стойкова
Използвани материали от: http://www.sveta-gora-zograph-svbogoroditsa.com/ikona/ikona.php?id=3
http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Bogorodica/

 

 

Снимки

Богородица с Младенеца Донска. Икона от 1380-1390 г. от Теофан ГрекСв. Богородица "Умиление". Стенопис от катедралата "Хора" (Кахрие Джами) в ИстанбулТип на рисуване на иконата на Божията Майка "Умиление"Чудотворната икона на Св. Богородица “Умиление” от гр. ВарнаЧудотворната икона на Св. Богородица “Умиление” от с. Локот, Брянска област, Република Русия28 юли - денят на Серафимо-Дивеевската икона на Божията Майка “Умиление”28 юли - денят на Серафимо-Дивеевската икона на Божията Майка “Умиление”28 юли - денят на Серафимо-Дивеевската икона на Божията Майка “Умиление”28 юли - денят на Серафимо-Дивеевската икона на Божията Майка “Умиление”28 юли - денят на Серафимо-Дивеевската икона на Божията Майка “Умиление”
« предишна новинаследваща новина »