ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

134 години от Освобождението на гр. Варна от османско робство

30 юли 2012 15:59, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Освобождението на гр. Варна от османско робство

На 27 юли Българската православна църква прославя светите Седмочисленици - равноапостолните братя Кирил и Методий и петима от учениците им - светите Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Същия ден честваме и свети Пантелеймон – покровител на лекарите и голям молитвеник за страдащите от телесни недъзи.

На 27 юли гр. Варна чества и един свой граждански празник. На този ден през 1878 г. по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор, Варна е освободена от турско робство.

Честванията започнаха в първия варненски храм, в който се е служило на български език. Божествената света литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. В 10 ч. в двора на Духовно-просветния център „Свети архангел Михаил” се проведе тържествено честване на годишнината и полагане на венци с военен ритуал. На събитието присъстваха кметът на града Кирил Йорданов, началникът на Областната дирекция на МВР-Варна комисар Димитър Димитров, районни кметове, дипломати и други официални лица.

Варна е последният освободен български град, заради значението си на голям геостратегически, морски, крепостен и търговски център. Свободата й е резултат на дълга дипломатическа война. На 26 юли генерал Столипин връчва заповедта, която лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi".

На следващия ден, 27 юли, с много цветя, с хляб и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на училището и църквата в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, тъй като портите на крепостта били залостени отвътре. Наложило се руски войници да се прехвърлят през Илдъз табия и след твърд разговор с турските пазачи да ги отворят. Начело с ген. Столипин ХІV Брянски полк пристигнал по обяд. В църквата бил отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Освобождението на гр. Варна от османско робствоОсвобождението на гр. Варна от османско робствоОсвобождението на гр. Варна от османско робствоОсвобождението на гр. Варна от османско робствоОсвобождението на гр. Варна от османско робствоОсвобождението на гр. Варна от османско робствоОсвобождението на гр. Варна от османско робствоОсвобождението на гр. Варна от османско робствоОсвобождението на гр. Варна от османско робство
« предишна новинаследваща новина »