ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на света Параскева Римлянка в гр. Варна

30 юли 2012 16:05, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът на света Параскева Римлянка в гр. Варна

На 26 юли Православната църква чества паметта на света прпмчца Параскева Римлянка. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи Божествена света литургия в едноименния храм в град Варна със свещеници от епархията.

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство отслужи празничен водосвет и освети корбан за здраве и благоденствие на присъстващите.

......................

Преподобномъченица Параскева Римлянка живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците в Рим. Светицата жестоко пострадала за вярата си в Христа при царуването на император Антонин. Хвърлена в котел с кипящо масло и катран, тя останала невредима. На мъченията й присъствал сам императорът. Но в очите му попаднали пръски от кипящата течност и той ослепял. По негова молба, мъченицата помолила Бога да му върне зрението. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, св. Параскева обърнала със смелостта и чудесата си мнозина във вярата. Мощите й по-късно били пренесени в Цариград.

В едноименния храм в град Варна се пази частичка от светите й мощи.

.......................

Храм “Св. Параскева” е бил семеен параклис на богато гръцко семейство. Търговецът имал гемия и търгувал с Венеция, Цариград, Кюстенджа. Веднъж в морето го настигнала страхотна буря. Виждайки края на своя земен живот, той започнал да се моли. Помолил се и на света Параскева, като обещал, че ако го върне при семейството му, в знак на благодарност и признателност ще построи параклис, носещ нейното име. Това и направил, завръщайки се у дома си.

След отпътуването на семейството за Гърция църквата запустяла. През годините в храма са служили различни свещеници: преди Освобождението - гръцки свещеници, от 1906 г. до 1939 г. – българи, а от 1939 г. до 1962 г. е предоставена на руски емигранти.

В летописната книга на храма с голяма благодарност се споменава името на баба Ефтимия. Веднъж й се присънил сън, в който св. Параскева й прошепнала да започне да събира средства за ремонт на порутената сграда. Така тя тръгнала от къща на къща и с тези помощи бил извършен ремонт на храма.

През 1980 г. по искане на Св. Синод и с разрешение на Цариградската патриаршия са донесени икони от Света гора. Групата донесла иконите била водена от служещия в храма свещеноиконом Иван Вълков.

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Празникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. ВарнаПразникът на света Параскева Римлянка в гр. Варна
« предишна новинаследваща новина »