ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов храм бе осветен в поморийското село Каменар

30 юли 2012 16:13, Весела Игнатова
Храм "Св. Параскева", с. Каменар

На 26 юли, когато св. Църква почита св. Параскева Римлянка, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий освети новопостроения храм в с. Каменар, построен в чест на светицата.

Поморийското село Каменар се намира в равнина между морето и планината, на територията на известното в исторически план Анхиалско поле. Китно и много плодородно, с разнообразни природни характеристики, селото е в близост до каменна кариера, която е дала името му и от хилядолетия е източник на строителен материал. От дълбока древност край селото блика аязмо, което е свързано със св. Параскева Римлянка. Според устно предание един гръцки чифликчия - Саламара - намерил златно съкровище до яазмото и го дарил за построяване на училище и храм в селото. Така през 1850 г. е построена единствената в с. Каменар църква - “Св. Параскева Римлянка“. В нея на проскинитарий е поставена голяма икона на светицата. Когато през 1903 г. избухва пожар в каменарското селище и пламъците се насочили към селото, разтревожените християни изнесли иконата от храма и застанали с нея срещу огъня. И станало чудото! Вятърът обърнал посоката си и селото било спасено. Това станало в невечерието на празника на св. Параскева, заради което и до днес местните жители още от вечерта се стичат към аязмото, за да се поклонят и отдадат своята почит на светицата–спасителка.

През годините външното състояние на църквата се влошава и се налага тя да бъде разрушена през 1999 г., като веднага след това започва изграждането на нова. След няколко години работа църквата е завършена и с помощта на дарения и активното спомоществователство на Община Поморие

В празничния ден 26 юли богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. С него съслужиха архимандрит Калист, протосингел на Сливенска митрополия, архимандрит Йеротей, игумен на Поморийския манастир „Св. Георги“, енорийският свещеник на селото ик. Петър Куманов и дякон Александър Величков от София.

На духовното тържество присъстваха кметът на гр. Поморие г-н Иван Алексиев, кметът на с. Каменар г-н Петко Петков, кметски служители, гости и жители на селото.

След утринното богослужение духовниците облякоха специално изработени бели престилки, а архиереят - дълга бяла риза, и пристъпиха към освещаване на храма. Според чинопоследованието за освещаване на храм първо бе умит и помазан светият престол, след което бе облечен с полагащите се покривки и бяха положени св. мощи на него. Чрез кадене, молитва, поръсване със светена вода и миропомазване на всички храмови стени бе осветен св. олтар и св. трапеза, а после иконостасът и корабната част.

След като бе изпълнен пълният чин за освещаване на храм, Сливенският митрополит оглави първата св. Литургия в него. Преподавателите по Източноцърковно пение Любомир Игнатов и Симеон Генов огласиха богослужението с вещо и вдъхновено изпълнение на църковните песнопения за духовна радост на свещенослужителите и многобройните вярващи.

В края на литургията митрополит Йоаникий се обърна към присъстващите с пастирски наставления.

"Днес ангелите Божии невидимо присъстват в храма. От днес храмът има свой ангел-пазител, който да го брани. Днес този храм блести най-ярко сред другите, тъй като в него с много молитви попросихме Божието благословение” - каза в словото си митрополит Йоаникий.

„Всички ние имаме трудности, имаме проблеми и трябва тук да идвате, в Божия дом, да благодарите на Бога и да попросите Неговото благословение, защото православната вяра никога няма да отпадне, камбаните на православните храмове никога няма да престанат... тук ще намирате утеха, ще се ползвате от св. тайнства, ще виждате ясно истинските ценности на човешкия живот” - каза още сливенският архиерей.

Като благодари на духовниците за участието им в духовното тържество, на певците за ангелогласното пение, на кмета на гр. Поморие, на енорийския свещеник и църковното настоятелство, митрополит Йоаникий призова християните да не се поддават на съвременните обществени провокации. „Защото - каза той - днес Църквата има и икономически гонители, които искат да я притесняват, но вие закупувайте вашите свещици от храма, защото така ще го подпомагате и ще имате църковно благословение”. Сливенският митрополит отново поздрави присъстващите с духовния празник, лично раздаде нафората и даде на всекиго своето благословение.

След духовната трапеза църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие, което раздаде на празнуващите.

 

 

Снимки

Камбанарията Посрещане на митрополитаСливенският митрополит ЙоаникийЧетене на св. ЕвангелиеСливенският митрополит ЙоаникийНа певницата Лития около храмаЛития около храмаЛития около храмаЛития около храмаЛития около храмаСтарата икона на св. Параскева Освещаване на св. ТрапезаОсвещаване на св. ТрапезаПолагане на св. антиминсОсвещаване на св. ТрапезаОсвещаване на св. ТрапезаОбличане на св. ТрапезаПодреждане на св. ТрапезаПомазване на храмовите стениПомазване на храмовите стениКметът на Поморие г-н Иван АлексиевМитрополит Йоникий сам запали първия пламък в иконостасните кандила Митрополит Йоникий сам запали първия пламък в иконостасните кандилаСливенският митрополит ЙоаникийПървата св. Литургия в храмаСливенският митрополит ЙоаникийПървата св. Литургия в храмаСливенският митрополит ЙоаникийСливенският митрополит ЙоаникийКметовете на гр. Поморие и с. Каменар
« предишна новинаследваща новина »