ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна Богородичният пост

01 август 2012 21:58, Софийска митрополия
Стенопис на Успение Богородично в храма

Светата Църква е определила в първия ден на месец август да започне петнадесетдневен Богородичен пост. Това е денят, в който се извършва водосвет и се изнася светият кръст за поклонение от вярващите.

Тази традиция идва като установление още от Средновековието. През този период, от четирите годишни сезона най-трудно и опасно за преживяване било лятото, когато били най-масовите епидемии. Затова на 1 август, в средновековните християнски градове Църквата извършвала водосвет и подпомагала християните с изнасянето на светия кръст - Неговата сила да осени града през летните жеги и по този начин да запази и жителите от многобройните болести. След като сутринта е въздигнала Христовия кръст за вдъхновение и утешение на вярващите, вечерта Църквата започва поредица изпълнения на Богородичния молебен канон - молитвено последование към Божията майка.

В Софийска епархия по установена вече традиция това умилително църковно-поетично творение се изпълнява съборно - предстоявано от викарния епископ, в съслужение с множество столични духовници и съмолитствано от многоброен богомолен народ.

Първото от тези молебни последования бе изпълнено в митрополитската катедрала “Св. Неделя”, оглавено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Наред с храмовото духовенство участие взеха голямо множество предстоятели и свещенослужители от София.

В края на богослужението епископ Йоан произнесе духовно-ободрително слово, в което акцентира върху темата за смъртта и подчерта спасителното за всички ни значение на общата ни Майка - Божията майка.

"Иконата на Успението на Божията майка ни навежда на един размисъл - този за смъртта. Божията майка заспа смъртен сън, което дава да се разбере, че смъртта за човека е нещо неотменимо. Но както смъртта за човека е неотменима, така тя не е върховно зло, въпреки че човек се страхува от нея!" - каза в словото си епископът.

"Успението на Божията майка ни навежда на мисълта как ние живеем и как ние умираме... Съвременният човек живее така, сякаш никога няма да умре и умира така, сякаш никога няма да възкръсне. Смъртта е онова важно събитие, което отваря вратите и дава възможност на човека за среща с Господа. Но трябва да се готвим за този момент и да молим Бога тя да не ни сполети внезапно. Смъртта не е зло, а придобивка за всички християни, премахване на духовната завеса, която ни среща с Господа, а не да води към отчаяние!" - каза още еп. Йоан и пожела: "Нека св. Богородица да помага на всички скърбящи, на всички, които не намират утеха. Нека тя да бъде утешение и ходатайка за нас пред Господа, когато дойде смъртният ни час!"

Като поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество патриарх Максим, викарният епископ им преподаде първосветителския му благослов.

 

 

 

 

 

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Нина КОМАРОВА

 

 

Снимки

В храмаПосрещане на епископаСлужащите духовнициЗнеполски еп. ЙоанВ храмаМолитваВ храмаЗнеполски еп. Йоан
« предишна новинаследваща новина »