ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен водосвет в чест на летния празник на св. архидякон Стефан

02 август 2012 16:06, Софийска митрополия
Новоизграждащият се храм "Св. архидякон Стефан"

На 2 август св. Църква възпоменава пренасянето мощите на св. първомъченик и архидякон Стефан. Йерусалимският презвитер Лукиан получил откровение за мястото, където се намирали светите мощи. Тялото на св. Стефан лежало в пещера, в някогашното имение на еврейския учител Гамалиил. Според разказа на презвитер Лукиан, при откриване гроба на светеца се разнесло чудно благоухание, а в околностите били изцелени много хора от разни болести, включително и такива, които били обладани от бесове. Мощите на мъченика били тържествено пренесени в Сионската църква в Йерусалим.

В столичния квартал „Гоце Делчев“ през 2004 г. започна строеж на храм, посветен на св. архидякон Стефан, разположен на 1200 кв. м. Мащабният проект включва още и голяма двуетажна сграда за енорийски център върху 1000 кв. м площ. В него ще има помещения за църковно училище, библиотека, ателиета по дърворезба и иконопис, зала за социални дейности, кухня за социално слаби, занималня за децата. Вече осем години сформираното църковно настоятелство, с председател иконом Йоан Куков, полага много усилия за набиране на средства за довършване строежа на храма и сградата. Една от формите за набиране на средства е участието на вярващи във водосвет, който всяка неделя от 13,00 ч. свещеникът и ревностни християни служат при новоизграждащия се храм.

Тази година в деня на празника, установен в чест на пренасянето на мощите на св. Стефан, празничният водосвет бе отслужен от иконом Йоан Куков и столични свещеници. В края на последованието присъстващите се поздравиха с летния празник на светеца и си благопожелаха скорошен завършек на мащабния строеж.

Текст и снимка: Весела ИГНАТОВА

 

 

« предишна новинаследваща новина »