ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

“Величаем Тя, Живодавче Христе, и почитаем пречистыя плоти Твоея преславное Преображение”. Преображение Господне в Троянската св. обител

06 август 2012 19:19, Троянски манастир
Преображение Господне

Днес е празникът Преображение Господне. Той е установен още в първите векове на християнството и ни припомня едно от важните евангелски събития от земния път на Спасителя, а именно явяването Му в небесната слава пред Неговите ученици Петър, Йоан и Яков.

Юдейският народ не познал в Христос очаквания Месия. Макар и старателно да изучавали пророчествата, те се надявали, че очакваният Месия ще ги освободи от робството на чужденците, ще се възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Те не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за земна слава. Иисус Христос често беседвал с учениците Си за Своите страдания. Той казвал, че Нему предстои да бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците, да бъде убит и на третия ден да възкръсне.

~~~~~~~

С особена тържественост бе отбелязан този велик празник и в ставропигиалната Троянска света обител. Преосвещеният игумен - Браницки епископ Григорий, заедно с братята и служащите в светата обител, архимандритите Пахомий (Атанасов) и Григорий (Лозев) и йеромонах Кирил (Тодоров), отслужиха света Златоустова литургия. Светата богослужба бе украсена от мелодичното пеене на скъпия на светата обител приятел - г-н Орлин Янчев, родом от град Казанлък. В този светъл ден много от богомолците пристъпиха към светата Чаша и приеха свето Причастие за прошка на греховете и живот вечен. След заамвонната молитва бе осветен и благословен новият лозов плод. В проповедта си преосвещеният игумен припомни и разясни смисъла и съдържанието на този велик празник.

~~~~~~~

Преобразил си се на планината, Христе Боже, като си показал на Твоите ученици славата Си, доколкото можаха (да я видят), да възсияе и над нас, грешниците, Твоята присносъща светлина по молитвите на Богородица, Светодателю, слава на Тебе!

 

 

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев)

 

 

Снимки

Преображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обителПреображение Господне в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »