ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преображение Господне в София

07 август 2012 11:09, Софийска митрополия
Храмов празник в храм "Св. Преображение Господне", кв. "Лозенец"

Голямо множество духовници и миряни се събраха в едноименния храм в София - „Св. Преображение Господне“, за да влязат заедно в радостта на храмовия празник. Посветен на светлото Христово Преображение, храмът в столичния квартал „Лозенец“ през последните години се превърна в истински духовен оазис за стотици християни потърсили Бога. Още в навечерието на празника той бе преизпълнен от свещенослужители и богомолен народ, дошли да почетат един от най-вълнуващите Господски празници. Многобройните вярващи се възхищаваха на богато и красиво украсената църква, която за храмовия празник има и още придобивки - голяма част от стенописта на църковния свод е вече окончателно завършена. Завършен е и иконостасът, с поставени последните детайли на него. В светия олтар има нова проскомидия, оформена в специално изработен дърворезбен шкаф. Околохрамовото пространство е почистено и залесено, в двора е поставен масивен каменен кръст, на който мнозина са покланяха преди да влязат в храма.

В празничния ден, на 6 август, св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Заедно с него съслужиха софийският протосингел – ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, храмовото духовенство, во главе с предстоятеля - ик. Василий Сарян, председатели на столични храмове и митрополитският дякон Иван Петков.

Песнопенията бяха изпълнявани по традиция антифонно от двете певници, като към храмовите певци се присъединиха и други софийски псалти.

По време на свещеническото причащение Знеполският еп. Йоан произнесе празнична проповед за духовния смисъл на празника.

Множество християни – малки и големи, в този ден пристъпиха към светите Тайни, с надеждата, че заедно с тях ще приемат и част от Таворската светлина, която ще остане да свети в душата им.

Преди отпуста, според богослужебния устав на деня, викарният епископ прочете молитвата "Начатки овощей", която на този ден специално се прибавя за освещаване на гроздето и всички начатъци от земните плодове.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В храмаПразничната иконаНа вечерното богослужениеИконом Василий СарянНа вечерното богослужение На певницатаНа певницатаОтец Климент раздава петохлебиеСлед богослужението В храмаНовата проскомидияВ храмаНачало на св. Литургия Начало на св. ЛитургияНачало на св. Литургия Знеполски еп. ЙоанЧетене на апостолското четивоВеликият входНа певницатаЗнеполски еп. ЙоанХрамов празник в храм "Св. Преображение Господне", кв. "Лозенец"Празничната иконаПразникът на храм "Св. Преображение Господне", кв."Лозенец"В храмаХрамов празник в храм "Св. Преображение Господне", кв."Лозенец"Първите гроздови плодовеМолитва за освещаване на гроздовите плодовеВ храмаХрамов празник в храм "Св.Преображение Господне", кв."Лозенец"Знеполски еп. ЙоанХрамов празник в храм "Св.Преображение Господне", кв."Лозенец"Освещаване на благословено ястиеПред Кръста в двора на храмаМалките помощнициНовият стенописНовият стенопис
« предишна новинаследваща новина »