ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преображение Господне в гр. Разград

07 август 2012 15:23, Русенска митрополия
Молебен в Разград

На 6 август, Преображение Господне, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” в гр. Разград. На архиерея съслужиха архиерейският наместник на Разградска духовна околия ик. Георги Иванов Георгиев, прот. Михаил Михайлов и протодякон Кирил Синев.

Песнопенията от св. Литургия бяха изпълнени от хора при храма с диригент г-н Красен Иванов. Гордеем се, че това е един от най-добрите църковни хорове от Русенска епархия, който се отличава с особена молитвеност на църковните песнопения. Това безспорно се дължи на техния професионализъм, но подкрепен от молитвата, която отправят църковните изпълнители.

Проповед за големия Господски празник произнесе г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска митрополия, който изтълкува четивото (Мат. 17:1-9), представящо евангелското събитие, при което Богочовекът Иисус Христос се преобразил на Таворската планина пред учениците Си Петър, Яков и Йоан в присъствието на Моисей и Илия. От небесата се чули думите на Бог Отец, Който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Тези думи ние чуваме и по времето на Христовото кръщение в р. Йордан от св. Йоан Кръстител. Ето как неведнъж чрез напълно ясни белези Бог Отец говори за божествената природа на Спасителя, Който отдаде Себе Си „за живота на света”.

Иконом Георги причасти с Тялото и Кръвта Христови вярващите християни.

Митрополит Неофит прочете специална молитва и освети принесения лозов плод, което по традиция се извършва на празника Преображение Господне.

В края на св. Литургия архиереят поздрави вярващите и направи богословско тълкувание на празничния тропар. Господ Иисус Христос се е преобразил пред трима от най-верните Си ученици, за да може те да знаят, че Неговата кръстна смърт „не е краят, а е победата на Божия Син”.

В 12 часа в храма беше тържествено посрещната от архиерея и всички духовници от Разградска духовна околия чудотворната икона „Св. Богородица –Умиление” от с. Локот, Брянска област, Русия. Пред светата икона, която от няколко седмици посещава различни епархии в България, духовниците отслужиха молебен. За здравето на Негово Високопреосвещенство, на когото преди няколко месеца беше направена сърдечна операция и сега се възстановява, произнесохме многолетствие.

Един от руснаците, придружаващи иконата „Св. Богородица –Умиление” в България, Георги, разказа нейната история и някои от чудесата, извършени към прибягващите към Божията майка с вяра и молитва. Той разказа и за двулицева икона на св. Богородица – "Умиление", която днес се намира в музея на Богословския факултет на СУ, икона на българските царе. Георги разказа за духовните връзки между руския град Рилск (Курска област, родина на св. Серафим Саровски), в който монаси от българския Рилски манастир построили храм „Св. Йоан Рилски”, по-късно унищожен от комунистите. Днес Курският митрополит Герман е дал благословение да се възстанови тамошният храм „Св. Йоан Рилски”. Георги допуска, че е възможно иконата „Умиление” да е попаднала в Русия от българска земя.

До 15 август, Успение Богородично, руската икона ще бъде изложена за поклонение в различни градове от Русенска епархия (Разград, Тутракан, Попово, Бяла, Русе) според предварително обявената програма в официалния епархийски сайт.

Пресвета Владичице Богородице, моли се на Бога за нас, грешните!

 

 

Снимки

Преображение Господне в гр. РазградПреображение Господне в гр. РазградПреображение Господне в гр. РазградСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияОсвещаване на лозовия плодМитрополит НеофитПосрещане на иконата "Св. Богородица - Умиление"Посрещане на иконата "Св. Богородица - Умиление"Посрещане на иконата "Св. Богородица - Умиление"Посрещане на иконата "Св. Богородица - Умиление"Поклонение пред иконата "Св. Богородица - Умиление"Поклонение пред иконата "Св. Богородица - Умиление"Поклонение пред иконата "Св. Богородица - Умиление"
« предишна новинаследваща новина »