ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Православен лагер за децата на Горна Малина

08 август 2012 23:16, Софийска митрополия
Православен лагер за децата на Горна Малина

За децата от региона на Горна Малина тази година за първи път бе организиран православен лагер в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“. Той се проведе по инициатива и под ръководството на енорийския свещеник - протойерей Серафим Янев.

На 28 юли родители и деца се събрахме в църквата „Успение Богородично” в Горна Малина, за да тръгнем с голямо вълнение и трепет към светата обител.

Посрещнати сърдечно на това спокойно и благословено място от монахиня Теодора и отец Серафим, всички ние - деца и възрастни - се почувствахме като у дома си.

Петнадесет деца на възраст от 3 до 12 години пет дни се запознаваха с православната вяра и традиция. Дните минаваха в определен дневен ред с планувани занимания, но и с много забавления и игри.

Първото занимание беше посветено на кръстното знамение и на това как да пристъпваме в Божия дом. Децата се запознаха и с историята на старинния храм „Св. Георги Победоносец”, като наученото пролича още на следващия ден, когато присъстваха на неделната света литургия.

Дните минаваха бързо и неусетно. Учехме се да изработваме броенички, да оцветяваме и украсяваме икони, да нижем кръстчета и др. Децата се забавляваха да научават детски християнски песнички, както и православни песнопения. Научиха детайли от живота и подвизите на нашия светец и покровител св. Йоан Рилски Чудотворец. В помощ на децата беше решаването на кръстословици и игрословици на тази тема. По този интересен и забавен начин те усвоиха по-лесно разказаното и затвърдиха познанията си.

С помощта на богослова Миленка Йоцова децата се запознаха с устройството на храма, с живота на Божията майка – света Богородица и с необходимостта от започващия Богородичен пост.

Освен със заниманията по религия, дните бяха наситени и с много игри и забавления: играхме на федербал, народна топка, на криеница; строяхме къщички от картон. Посетихме тенис корта близо до манастира, където треньор ни предаде първите уроци. Най-интересното и чакано с голямо вълнение събитие беше посещението на близката конна база. Освен че се полюбуваха на красивите животни - както големи, така и понита с грациозна походка, децата успяха и да пояздят – в началото малко плахо, но много вълнуващо и все по-уверено. Прекрасен спомен.

Също толкова вълнуваща беше и вечерта на таланта – всички се бяха подготвяли дълго и с много желание, за да представят най-доброто от себе си. Вечерта край лагерния огън премина с много емоция и с топлината не само на огъня, но и на чудесните приятелски взаимоотношения.

Нашият лагер завърши с празнична литургия, в която всички деца участваха с научените песнопения и взеха св. причастие. Пяха на водосвета и им бяха осветени нанизаните кръстчета и изработените икони.

Тези пет дни, от 28 юли до 1 август, преминаха в обстановка, изпълнена с много любов и спокойствие. Ние бяхме едно семейство. Благодарение на отец Серафим това беше един прекрасен и незабравим лагер, който децата преживяха щастливо и си пожелаха догодина отново да се върнат в светата обител.

 

 

Текст и снимки: Цветанка Маламова

 

 

Снимки

Православен лагер за децата на Горна МалинаПравославен лагер за децата на Горна МалинаПравославен лагер за децата на Горна МалинаНа конната база На конната база На конната база На конната база Православен лагер за децата на Горна МалинаПравославен лагер за децата на Горна МалинаПравославен лагер за децата на Горна МалинаПравославен лагер за децата на Горна МалинаПравославен лагер за децата на Горна МалинаПравославен лагер за децата на Горна МалинаПравославен лагер за децата на Горна МалинаПравославен лагер за децата на Горна Малина Край лагерния огън
« предишна новинаследваща новина »