ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богородичен молебен канон в Драгалевската св. обител

10 август 2012 11:07, Софийска митрополия
Драгалевският манастир

„Пресветая Богородице, спаси нас!“ - продължава да пее Църквата през благодатните за духовен подвиг дни на Богородичния пост. Умилителното чинопоследование, посветено на Божията майка, мъдро устроено да се чете през летните дни, непрестанно насочва мисълта ни и в този сезон /лятото/ към истинските ценности на човека, кара ни да правим равносметка на делата си и ни подтиква към самооценка. Това духовно състояние се подържа именно чрез усилената молитва през поста и участие в съборното й изпълнение.

Множество духовници, църковни певци и ревностни християни се събраха на 9 август в манастирския храм на Драгалевския девически манастир “Успение Богородично”, където съгласно програмата на Софийска св. митрополия за богослужбите по време на Богородичния пост бе отслужено вечерното последование с Богородичния канон. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С архиерея съслужиха архимандрит Алексий, ефимерий на манастира, ставроф. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, духовният надзорник на Софийска епархия - ик. Кирил Дидов и софийски свещенослужители.

На певницата песнословеха свещеници със сборна група псалти от различни столични църкви.

В края на вечерната служба, епископ Йоан се обърна към присъстващите със слово за родителската молитва на праведните Йоаким и Анна и за добродетелите на Божията майка - непрестанна молитва, пост, четене на Свещеното Писание, ръкоделие, които я правят избрана между жените, Богородителница и ходатайка за всички човеци.

Софийският викарий поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим ефимерия на светата обител - архимандрит Алексий и сестринството - монахиня Серафима и монахиня Анастасия - и им благодари за трудовете, които полагат за св. обител и изпълнението на многобройни послушания.

„Нека по молитвите на св. Богородица, в дните на Богородичния пост да осмислим онова, което ще чуем в стихирите на предстоящия празник – Успение Богородично, за стълбата към небесата чрез одъра на св. Богородица и нейното съшествие на небесата. По нейните молитви Бог да утвърди всички ни в трудовете, в послушанията, в призванието ни и да ни помилва в немощите ни!“ - благопожела еп. Йоан.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Драгалевският манастирМанастистирският храмСестра Анастасия бие манастирките камбаниПосрещане на епископаВ храмаБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичната иконаВ храмаБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителВ храмаБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обителБогородичен молебен канон в Драгалевската св. обител
« предишна новинаследваща новина »