ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дяконско ръкоположение и офикия в столичния храм "Успение Богородично". Проповед на Софийския викарий за ЧЕСТОТО ПРИЧАСТЯВАНЕ

12 август 2012 16:49, Софийска митрополия
Офикия на отец Лука

В неделния ден, на 12 август, в столичния храм "Успение Богородично", в близост до бул. “България“, бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан. Със софийския викарий съслужиха храмовото духовенство, свещеник Иван Иванов от храм “Рождество Богородично“ и дякон Лъчезар Вълков.

По време на св. Литургия бе ръкоположен за дяконско служение иподякон Йордан Мечкаров. Новоръкоположеният дякон е придобил средно образование в гр. Пазарджик, а през 2008 г. успешно завършава паралелния курс на Софийската духовна семинария. Епископът му пожела ревностно служение като каза, че свещеническото служение в днешно време е много отговорно и никак не е лесно, но Христос е Този, Който укрепява и подпомага човека.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим по време на литургията Знеполският еп. Йоан награди с офикия „протойерей“ председателя на храма свещеник Лука. Като му благодари за трудовете, които полага за храма и неговото благоустрояване, архиереят му благопожела здраве и благодатен успех.

В края на литургията викарият поздрави голямото множество вярващ народ в храма и се обърна със слово, в което говори за смисъла на евангелското четиво. За силата и изявата на вярата, за спасителната вяра на човека и поста, които са средството за борба със страстите и похотите и за придобиване на молитвен дух, бяха думите на владиката.

„Мъдростта на Църквата винаги е била чудна за всички човеци, явна за тези, които живеят с живота на Църквата и непонятна за тези, които са извън Христовата ограда“ - каза още еп. Йоан и сподели църковното разбиране за ЧЕСТОТО ПРИЧАСТЯВАНЕ.

„Нашата вяра, постът, нашето покаяние, всички те водят към тайнството Евхаристия и приемане на св. Христови тайни. Тази подготовка е много важна и определяща нашето разположение за достойно приемане на Светите Тайни и неговото повторение. Днес има хора, които много често пристъпват към св. Причастие… Това се определя от изповедника, но и от евхаристийното самосъзнание на човека.

Когато човек пристъпва неподготвен към св. Чаша, когато пренебрегва поста и молитвата, думите на св. ап. Павел са валидни – той яде и пие своето осъждане. Днешното евхаристийно съзнание трябва да бъде преценено, времето на пост е благоприятно време - човек може да пристъпи един, два пъти, ако постът е по-дълъг - и три пъти. Но трябва да се взема благословение за всяко пристъпване. И тази честота на причастяване трябва да бъде определяна с благословение, не безразборно, не с разчитане на нашия ум. В никой случай само на нашата воля, която много пъти е изменчива и не различава и не се подготвя така, както съветват св. отци.

Неслучайно казвам това, защото ставаме свидетели на хора, които имат изисквания, но не се подготвят. Не може да се пренебрегва нито постът, нито индивидуалното тайнство изповед, които са нашето обновление в живота ни… Затова и онези чудеса, които Христос извърши, са за подкрепа на вярата, за утвърждаване на молитвата и за подпомагане на пълния пост, който е въздържане от определена храна, но не само. Както казва днес честваният св. Тихон Задонски: „Да пости вашият ум от злокобие, да постят вашите очи от зли видения, да постят вашите уши от клеветнически нашепвания, да пости вашият език от злоречие, клюкарство, празнословие и присмехулство, да пости вашето сърце от приемане на зло, да пости вашата воля от вършене на зло. Постът е въздържание от всяко зло" - завърши словото си епископът.

След св. Литургия духовниците отслужиха водосвет и еп. Йоан освети новата, изцяло завършена стенопис на храма. Той благопожела на енориашите редовно да посещават Божия дом, да подкрепят свещенството и настъпващият Богородичен празник да донесе здраве, мир и благопреуспяване на всеки дом.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Храм "Успение Богородично", пл. "Ручай"Храм "Успение Богородично", пл. "Ручай"На певницата Великият входЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанДяконско ръкоположение и офикия в столичния храм "Успение Богородично"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Успение Богородично"Знеполски еп. ЙоанДяконско ръкоположение в столичния храм "Успение Богородично"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Успение Богородично"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Успение Богородично"Дяконско ръкоположение в столичния храм "Успение Богородично"В храмаЗнеполски еп. ЙоанДяконско ръкоположение и офикия в столичния храм "Успение Богородично"Дяконско ръкоположение и офикия в столичния храм "Успение Богородично"ДяконитеОфикия в столичния храм "Успение Богородично"Офикия в столичния храм "Успение Богородично"Офикия в столичния храм "Успение Богородично"Офикия в столичния храм "Успение Богородично"Офикия в столичния храм "Успение Богородично"Новият протоиерейДяконско ръкоположение и офикия в столичния храм "Успение Богородично"В храмаПротоиерей Лука поздравява епископаВодосветВодосветОсвещаване на новата стенописОсвещаване на новата стенописСтоличният храм "Успение Богородично"
« предишна новинаследваща новина »