ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Летният празник на преп. Максим Изповедник - архиерейска св. Литургия и две ръкоположения в храм "Св. св. Кирил и Методий"

13 август 2012 15:12, Софийска митрополия
Знеполски еп. Йоан

Днес, 13 август, в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" столично духовенство, гости-духовници и миряни отпразнуваха троен празник! С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в деня на небесния му покровител преп. Максим Изповедник и съ-чествания св. Тихон Задонски св. Литургия оглави викарият на Софийска св. митрополия Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан. Съслужиха му протосингелът на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, епархийският съветник в Софийския епархийски съвет и председател на храма-домакин ик. Александър Георгиев, духовният надзорник на Софийска епархия ик. Кирил Дидов, ик. Васил Иванов, йеромонах Макарий – брат на Рилската св. обител, дякон Иван Петков, дякон Лъчезар Вълков и дякон Йордан Мечкаров.

Светата Литургия в деня на летния празник на св. Максим Изповедник бе наситена с топли молитви за сили и здраве на Българския патриарх Максим, за когото истински духовен подарък бе Божията милост, привела двама достойни мъже към св. тайнство Ръкоположение – съответно в свещенство и дяконство. Всред притихналата молитвеност на присъстващите в храма след Великия вход Знеполският еп. Йоан тържествено възведе в свещенически чин дякон Йордан Мечкаров, който оттук-нататък ще обгрижва духовно населението на с. Говедарци. Викарийният епископ благопожела на новия свещеник да се развива духовно и да служи в ревността на великия изповедник на чистата православна вяра преп. Максим и в силата и примера на светилника на 18 век от Русия св. Тихон Задонски – исихаст-подвижник, просветен и облагодатен от Христовата Таворска светлина. «С искрена молитва да се готвите за св. тайнство Евхаристия, което вече ще извършвате все по-често, отговаряйки за изцелението и спасението на много човешки души.»

В дължимото време след анафората в дяконски чин бе възведен Радко Иванов, който е син на ик. Васил Иванов и служи като иподякон и псалт на БПЦ вече 15 години – понастоящем в храм «Св. вмчк Пантелеймон», кв. «Бояна» в София. Дякон Радко е роден на 24 май 1980 г. в София. Началното си образование получава в 52-ро ОУ "Цанко Церковски" кв. Бояна. От 1994-1999 г. учи в Софийската духовна семинария. От 1999-2004 г. следва в СУ "Св. Климент Охридски" - специалност

Богословие. През 2012 г. завършва магистратура по Систематическо и практическо богословие в Богословският факултет на СУ. Към новия дякон Знеполският еп. Йоан се обърна със следното напътствено слово: «Той като свещенически син и след като завърши всички духовни училища, можа от малък да види какъв е смисълът на свещеническото служение. И днес пристъпва към духовното служение, в което отговорността е много голяма, защото комуто много е дадено, от него много и ще се изиска. Това, което се случва днес вероятно е плод и на домашните молитви, които са много важни. Дай, Боже, да запазите през целия си живот страха Господен, с който пристъпвате към Божия олтар в момента. Св. великомъченик Пантелеймон и днес честваните светии да бдят над Вас и да Ви дават сили да служите в помощ на Вашите събратя- духовници за слава Божия. Бог да Ви дарува благочестив живот в достойно носене на свещеническото облачение, утвърдено от светите отци като видима проповед пред човеците. Помнете, че единствено чрез Христа сме това, което сме в благодатта на Св. Дух. На добър час!»

В радостта от двете ръкоположения, молитвата и споделената Евхаристийна жертва св. Литургия завърши със съдържателната проповед на Софийския викарий, в която той повтори евангелските думи на Бог Отец: «Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте» (Мат. 17:5). Еп. Йоан наблегна върху това колко е важно да слушаме Сина Божи като изпълняваме Христовите заповеди. А те не са трудни за съблюдаване, ако ги разбираме духовно и ако живеем духовно, защото както Сам Спасителят казва: «Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо, и бремето Ми леко» (Мат. 11:28-30). «Това направихте и вие двамата днес», обърна се отново еп. Йоан към новите духовници на Софийска епархия – «взехте Негово иго, за да ни съслужите занапред и да бъдете благоухание пред Божието Лице».

Ик. Александър Георгиев, председател на храм «Св. св. Кирил и Методий», поднесе красив букет и благодарност към викарийния епископ Йоан за духовното богослужение, като го помоли да предаде синовната му почит и любовта на храмовото духовенство и на всички черкуващи се в храма към Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, на когото Бог да дарува крепки сили в първосветителското му служение за благото на цялата ни Българска православна църква.

Еп. Йоан отбеляза, че вечерта в 18.00 ч. отново ще се съберем за последното изпълнение на Молебния канон към Пресвета Богородица в храма на равноапостолните Методий и Кирил, а утре Светейшият ни патриарх ще се отправи към скъпата му Троянска обител, където ще посрещне празника Успение Богородично. Епископът поздрави всички духовници, певци и църковнослужители при храм «Св. св. Кирил и Методий», след което новоръкоположените свещ. Йордан и дякон Радко застанаха на солея за раздаването на нафората, по време на което получиха многобройни и сърдечни поздравления от богомолците, сред които бяха архим. Никодим (от Великотърновска епархия), семействата и близките на отец Йордан и дякон Радко.

Дълги и духовно богати години на свещенослужение за новите духовници на БПЦ!

Честит празник на всички!

На многая и благая лета, Ваше Светейшество!

~~~

Аудиозапис на проповедта на Знеполски еп. Йоан можете да чуете в края на новината.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки и аудиозапис: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Знеполски еп. ЙоанЧетене на св. АпостолМалък входЧетене на св. ЕвангелиеАрхиерейска св. Литургия и  в храм "Св. св. Кирил и Методий"Иподяконите Великият входВеликият входВеликият входВеликият входСвещенослужителитеСвещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанСвещеническо ръкоположениеСвещеническо ръкоположениеАрхиерейска св. Литургия и  в храм "Св. св. Кирил и Методий"Знеполски еп. ЙоанНа певницатаЗнеполски еп. ЙоанДяконско ръкоположение Дяконско ръкоположениеИконом Александър ГеоргиевДяконско ръкоположение Дяконско ръкоположение Дяконско ръкоположение Наставление към новия дяконДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеОбличане на дяконаОбличане на дяконаОбличане на дяконаВ светия олтарНа дясната певница" Вярвам Господи и изповядвам.."

Файлове

« предишна новинаследваща новина »