ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В навечерието на Успение Богородично в храм "Св. св. Кирил и Методий" завърши четенето на Молебния канон към Пресв. Богородица

13 август 2012 19:16, Софийска митрополия
Под покрова на Приснодевата - Ширшая небес

В красивата вечер на 13 август, в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" за последен път през тазгодишиния Богородичен пост бе прочетен Молебният канон, посветен на Пресвета Богородица. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим богослужението бе оглавено от Софийския викарий - Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан. Съслужиха му протосингелът на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, епархийският съветник в Софийския епархийски съвет и председател на храма-домакин ик. Александър Георгиев, духовният надзорник на Софийска епархия ик. Кирил Дидов, членът на ВЦС и КПО при Св. Синод ик. Василий Сарян, диригентът на Софийския свещенически хор прот. Кирил Попов, храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и дякон Лъчезар Вълков.

Храмът бе изпълнен с вярващи, от чието молитвено вглъбение се възпитаваха и ръководеха много деца. Неспирно прииждаха нови и нови богомолци, които се покланяха пред иконата на Божията майка и вливаха своите молитви в общото славословие към Пречистата, която е надежда на безнадеждните, извор на милост, застъпница за всички нас и прибежище на света.

В края на Молебния канон Знеполският еп. Йоан произнесе развълнувана проповед, с която ни припомни колко много свети чудотворни икони на Дева Мария съществуват например в Украйна и България, както и това, че чудеса се случват и пред т. нар. „обикновени” Богородични икони, защото чистото сърце, изпълнено с вяра, е това, което привлича Божията благодат към нас. Владика Йоан отбеляза, че е мъдро, ако сме оползотворили благоприятното време на Богородичния пост за усърдни молитви към Божията майка, която ходатайства за нас, но ако сме достойни за нейните ходатайски моления пред Св. Троица. Епископът припомни и чистосърдечната любов към Пресвета Богородица на целия сонм светии, които са просияли в наскоро посетената от него Киево-Печерската лавра, и в целия православен свят, подражавайки на смирението на Приснодевата. По този път те са достигнали святост, така че да се превърнат в „Христово благоухание пред Бога” (2 Кор. 2:15) според израза на св. апостол Павел, и така днес да ги имаме като пример, прогонващ всяко униние и хладност, и - подражавайки им - да се спасяваме, а тези, които гинат, да се просвещават.

Непосрамваща застъпнице на християните, притечи се на помощ на нас, които те обичаме и почитаме като Майка на нашия Бог.

Светло и спасително посрещане на Успение Богородично!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова, Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Богородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Богородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Богородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Богородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Богородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Богородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Богородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"В храмаБогородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Храмовата стенописБогородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Богородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"В моление към Пресвета БогородицаБогородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Молебен канон към Пресвета БогородицаМолебен канон към Пресвета БогородицаБогородичният канон в храм "Св. Кирил и Методий"Коленопреклонна молитва към св. БогородицаКоленопреклонна молитва към св. БогородицаПроповедта на Знеполски еп. ЙоанПроповедта на Знеполски еп. ЙоанС внимание, вяра, надежда и любовПресвета Богородице, помагай ни!Пресвета Богородице, помагай ни!Пресвета Богородице, помагай ни!Край храмаХрам "Св. Кирил и Методий" Храм "Св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »