ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

АТОН ОТНОВО ПОД БОГОРОДИЧНАТА ЗАКРИЛА

12 август 2012 19:44, Българска Патриаршия
Пожарът на Атон

По информация получена от губернатора на Света Гора, Атон, и Светата Епистасия на монашеската република, пожарът обхванал атонските гори на 8 август е овладян.

Огнената стихия доведе до обединение усилията на три православни балкански страни, като в борбата с нея рамо до рамо гасяха огнеборци от Гърция, Сърбия и България.

В гасенето на пожара се включиха 11 самолета, 7 хеликоптера, високопроходима техника, близо 300 пожарникари и горски служители, от които 50 сръбски и 10 български пожарникари. Гръцката държава изпрати и над 100 военни, като в борбата с огъня са участвали и множество доброволци - православни християни.

Скрити за хората ще останат непрестанните молитви, възнасяни по време на пожара от монасите - гърци, българи, сърби, руси и румънци, от всички атонски манастири и скитове, както и на православните християни от балканските страни, в отговор на които Пресвета Богородица даде обилен петчасов дъжд в нощта на събота срещу неделя, който се оказал решителен за потушаване на стихията.

Така Пресвета Богородица за пореден път покри със своя омофор монашеската република на Света Гора, Атон, наречена "неин жребий и градина" от самият Господ, Спасител и неин син Иисус Христос!

Източник: afon-balkani.org

 

 

« предишна новинаследваща новина »