ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Дъждът помогна за овладяване на пожара в Атон

12 август 2012 21:38, Софийска митрополия
 Пожар на Атон

Проливният дъжд помогна на гръцките пожарникари да овладеят пожара, който бушуваше от сряда в Атон, съобщи щабът, контролиращ операциите.

"Вече няма активни фронтове, силите работят за гасенето на последните огнища в обгорялата зона", съобщи говорителка на пожарникарите.

14 самолета и 7 хеликоптера, които бяха мобилизирани снощи, се върнаха в базите си. В работата по гасенето на пожара се включиха 240 пожарникари, подпомогнати от 120 доброволци и 314 войници.

Дъждът, който падна през нощта след седмици на силни горещини, "ни спаси", заяви пред гръцката агенция АНА-МПА Аристос Касмироглу, представител на държавата при полуавтономната манастирска общност.

Преди дъждовете огънят отново доближи сръбския Хилендарски манастир, в близост, до който тръгна огънят в сряда, въпреки значителните сили за борба със стихията, в които се включиха и 49 сръбски пожарникари.

Вчера 8 български пожарникари с два специализирани автомобила заминаха за Атон. Те се включиха в помощ на гръцките огнеборци, които се борят с възникналия преди дни пожар на полуострова. Приоритетната им задача е защитата на Зографския манастир, след като монаси от манастира са се обърнали с молба за помощ към българския консул в Солун.

Източник: vesti.bg

 

 

Снимки

 Пожар на Атон  Мерцедес-Бенц подарява пожарен автомобил на Ватопедския манастир (http://mercedesbenzblogphotodb.wordpress.com)
« предишна новинаследваща новина »