ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софийският свещенически хор записа нов компакт диск - „Православни еленски църковни напеви“

14 август 2012 16:20, Софийска митрополия
Софийският свещенически  хор, заедно с екипа на звукозаписното студио

През месец юли Софийският свещенически хор осъществи запис на компактдиск с впечатляващото заглавие „Православни еленски църковни напеви“. Този нов диск, четвърти поред на Свещеническия хор, се посвещава на 100-годишнината от рождението на блаженопочиналия приснопаметен Доростолски митрополит Иларион. Той се явява продължение на компактдиск с еленски напеви, наречен „Светлоозарени минути“, издаден в чест на 95-годишнината на митрополит Иларион, на който са записани лично негови слова, стихотворения и изпълнения на еленски църковни песнопения. По желание на Доростолския митрополит веднага след излизането на първия диск започнала подготовката за втори, вече с участието на Софийския свещенически хор.

- „Еленски църковен напев - това е една цяла школа, макар да има само устна традиция“ - казва протойерей Кирил Попов, диригент на Свещеническия хор и главен организатор по издаването на новия диск. Разговарям с него дни след завършването на диска и не мога да не се удивя на въодушевлението, с което отец Кирил говори за Еленската школа.

- Отец Кирил, какви еленски песнопения записахте в новия ви диск?

- По-голямата част от записаните песнопения от диска са неизвестни за широката аудитория, тъй като това е една устна традиция, която до този момент не е записана и съответно не е популярна. Тя бе известна на дядо Иларион и на някои все още живи еленчани като г-н Александър Пиндиков, на 82 г., който все още пее в храма “Св. Кирик и Юлита“, в гр. Банкя.

Дядо Иларион, който беше мой духовен отец, често ме канеше в Синодалната палата, за да ми изпее някое еленско песнопение или духовни песни, които аз записвах на касетофон. Някои от песнопенията, изпълнени сега за първи път от Свещеническия хор, съм ги нотирал, според изпълнението на дядо Иларион .

- С какво се отличава Еленската певческа школа?

- Безспорно е, че Еленската школа има специфика. Има красиви специфични орнаменти и певчески находки. Освен това, със сигурност, в тези песнопения има и народно-песенни елементи. Забелязва се една богата орнаменталност, красива мелодичност, подобна на българските шевици. Както българската бродерия е богата, така и музикалната красота на еленските напеви е с богата орнаменталност. Трябва да се отбележи, че музикалната еленска църковно-певческа традиция до този момент не е добре позната. Тя е богато поле за едно бъдещо изследване от страна на специалисти, които да потърсят аналози в гръцките псалтикии, понеже със сигурност има една база, една основа, върху която се градят източните песнопения. Предмет на научно изследване е: да се види българският принос в традицията на източното църковно пение, интересното, оригиналното, самобитното в еленския църковен напев.

- Трудни ли са за изпълнение тези еленски песнопения?

- Определено са трудни. Аз си спомням, когато бях ученик в Духовната семинария, нашият учител по Източно-църковно пение г-н Тодор Ценков пишеше пълно шест на този, който можеше да изпълни „Ангел вопияше“, 5 гл. – еленски напев. Това песнопение, разбира се, се преподаваше в горните класове на семинарията.

Освен красотата на песнопението, има и голяма логика в построението на музиката. Сякаш ако се отдели някое орнаментче, все едно че ще се разпадне песнопението. Има и следва логика в цялото песнопение както в музикално, така и в текстово отношение.

- Как се справи Свещеническият хор с изпълнението и записите на еленските църковни напеви?

- Трябва да отбележим, че хорът в настоящия си състав е обновен с млади духовници, които са ентусиазирани и въодушевени, и с радост, и любов участваха в тези записи. Разбира се, няма съвършено човешко дело. Винаги има какво да се желае. Важно е, ние да се стремим към усъвършенстване, както в духовния живот, така и в изкуството. В изкуството няма връхна точка - винаги има какво да се желае. Със сигурност ще има забележки по отношението на изпълнението, но ние се постарахме да направим един запис на високо художествено ниво.

- Кои български музикоучители са изследвали или нотирали еленските напеви?

- Трябва да отдадем дължимото на музикоучителя, диригента и общественика Петър Динев, който е изследвал отчасти тези напеви. В по-ново време също има такива изследвания на музиковеди. През 1985 г. Св. Синод взе решение да се организира една експедиция, която трябваше да запише песнопения и камбанен звън от църкви и манастири в Северна България и отчасти в Южна България. Имах честта, заедно с Доростолския митрополит Иларион, и нинездравстващия Русенски митрополит Неофит, и аз да участвам в нея. В продължение на две седмици ние записвахме църковни песнопения и камбанен звън в църкви в Северна България, включително и в гр. Елена. Едно от известните днес песнопения „Господи помилуй“ на 6 гл., тогава точно реставрирахме, благодарение на една монахиня от Арбанаси.

- Колко изпълнения ще чуем в компактдиска?

- В настоящия диск записахме 24 изпълнения, шест от които са на митрополит Иларион - уводни и заключителни думи, и четири стихотворения. Промислително е, че ние направихме записи с дядо Иларион за новия диск в началото на 2009 г. и след няколко месеца той почина. Вие ще чуете как свежо звучи гласът му - от него струи благодат и вдъхновение. Вълнуващ е неговият благослов в края на записа. Бог да го прости! Надяваме се той да се моли за нас.

- Кой ви помогна да осъществите записите?

- Записът се осъществи с любезното съдействие на Столична община, Главна дирекция „Култура“. С разрешението на ръководството на Софийската духовна семинария направихме записите в продължение на четири дни в семинарския храм „Св. Йоан Рилски“. Трудът на хористите и диригента е безвъзмезден, в памет на дядо Иларион, както и за запазване, и разпространение на тези уникални църковни напеви. Не на последно място, всичко това е за духовна радост и духовна полза на християните.

- Кога се очаква компактдискът да бъде готов за разпространение?

- В края на месец септември се очаква да бъде тиражиран и да бъде достъпен за християните. Ще се постараем през летните месеци да подготвим обложката и да бъде размножен. Ще се радваме, ако се възприеме добре, тъй като продължихме започнатото от дядо Иларион дело. Може да бъдем спокойни, че тази устна еленска традиция отчасти е записана и няма да се загуби. Нашето желание е църковните еленски напеви да бъдат чути от повече хора и всеки, който желае да ги научи, прилага и разпространява.

- Успех в предстоящата работа и очакваме с нетърпение новия диск!

Интервюто взе: Весела ИГНАТОВА

 

 

« предишна новинаследваща новина »