ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение Богородично в Русе

16 август 2012 15:07, Русенска митрополия
Успение Богородично в Русе

На 15 август, Успение Богородично, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи божествена св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица” в Русе. На архиерея съслужиха ик. Илиян Илиев, председател на храма, протодякон Кирил Синев и проф. дякон Йоан (Йохан) Крамер от Виена.

Проповед по случай големия Богородичен празник произнесе отец-протодяконът. Той запозна многобройните вярващи дошли за празника в храма, а също така да се поклонят на мироточивата икона „Св. Богородица – Умиление”, с историческото и духовно съдържание на този празник съгласно свидетелството на Свещеното Предание. Съществува интересен паралелизъм между Благовещение и Успение Богородично, като при двете събития участва архангел Гавриил, който благовести на Пренепорочната Божията света воля. Също така намираме прилики между Успение Богородично и Христовото Възкресение, две събития, които са залог за нашето всеобщо възкресение при Второто Христово пришествие. Ето защо всички песнопения от службата на Успение Богородично съдържат пасхална радост, в тях няма и белег от тъга и печал, но радост от преминаването на Богоблажената в истинския живот. Св. Евхаристия, която е център на духовния живот, тайнство на тайнствата, започва още с първия си антифон чрез призоваване молитвеното застъпничество на св. Богородица. На всяка една св. Литургия вярващите трикратно изпяват: „По молитвите на Богородица, Спасителю, спаси нас”. През време на двуседмичния Богородичен пост, отслужвайки молебния канон на Божията майка, ние многократно призовавахме „по-широката от небесата и по-чистата от слънчевия блясък, която ни избави от клетвата” чрез припева „Пресвета Богородице, спаси нас”.

Голям брой съзнателни християни се приобщиха с Тялото и Кръвта Христови.

В края на богослужението духовниците изпяха Многолетие за духовната и светска власт в нашата страна.

Вечерта в храма беше отслужена вечерня. Вече трети ден не престава потокът от вярващи, които с искрена вяра и упование в молитвеното застъпничество на Божията майка пристъпваха към нейния образ. След отпуста на вечерното богослужение Преосвещеният епископ заедно с храмовото духовенство извършиха лития около катедралния храм с иконата от с. Локоть и всички русенци минаха под нея преди отпътуването й от България.

По всичко личеше жаждата на русенци за по-духовен живот. С умиление и упование в „майката на Светлината и майката на Живота”, която „в успението не остави света” и „гробът и смъртта не удържаха неуморната в молитви Богородица” те изпратиха нейния свят образ „Умиление”.

Представители от Русенска митрополия съпроводиха св. икона до граничния пункт с Румъния.

„Владичице и майко на Избавителя, приеми молението на недостойните твои раби и ходатайствай пред Родилия се от тебе. О, Владичице на света, бъди ни застъпница!”

 

 

Снимки

Успение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеЗаедно с руснаците придружаващи иконата "Умиление"Успение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в РусеУспение Богородично в Русе
« предишна новинаследваща новина »