ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"ЧУДНИ СА ДЕЛАТА ТИ, ГОСПОДИ". Призив за набиране на средства за новия храм „Успение Богородично" в кв."Владая"

18 август 2012 17:05, Софийска митрополия
 Новият храм „Успение Богородично"

„Ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите й...” /Пс. 126:1/

Колко хубаво го е казал псалмопевецът! Неведоми са пътищата Божии!

Владайци отдавна си мечтаят да имат нов храм. Преди години благочестиви хора са дарили едно прекрасно и обширно място в центъра на селото за строеж на нов храм. Нуждата е належаща, понеже дворът на стария храм „Св. Йоан Богослов” постепенно е превзет от гробищния парк по време на комунистическия режим и сега гробовете са буквално на метри от входа на църквата. По тези причини за много от живущите тук, от суеверие, храмът е станал непривлекателен за извършване на Тайнства като св. Кръщение и Венчание.

На три пъти местните хора се опитват да започнат строеж на нов храм на дареното място, но инициативата им все пропада: събраните пари чезнат, има разногласия сред църковни настоятели... Пък и се носи от някогашно време мълва между възрастните хора, че нещата на владайци не вървят добре, понеже свети Иван Рилски ги е прокълнал горе от оброчището.

Историята е следната. При пренасянето на мощите на светеца от Велико Търново за Рилския манастир през 1470 г., шопите от Владая прогонили хората, придружаващи мощите и те пренощували на един горист хълм близо до селото. Оттогава се разпространява преданието, че светецът е прокълнал владайци - все да се карат и да не се събират едни с други. Сега на хълма в местността „Лещница”, където е спряло магарето с мощите, има голям каменен кръст, издълбан от витошка морена. И това е единственото място, за което със сигурност се знае, че мощите на св. Иван Рилски са почивали именно тук. По пътя си те са спирали и при други населени места, но никъде не се знае със сигурност къде точно е станало това.

Опитите за строежа на владайския храм продължават. По време на разкола в БПЦ, местен „бизнесмен” се захваща с градежа. Изготвя се проект на храм – втори по големина и копие на „Св. Александър Невски”! Предвижда се сградата да е на два етажа и колосална по размери, в нея да са офисите на бизнесмена и канцелариите на разколниците начело с Инокентий, а храмът да се казва „Св. Александър Цариградски”, заради малкото име на дарителя. Тези планове и до сега се съхраняват при църковното настоятелство.

Но и този път св. Йоан като че ли се е намесил и лукавите намерения на разколниците пропадат. „Храмостроителят - дарител” е многократно хващан заради наркотрафик и понастоящем излежава присъда в Германия… Казано е: „Господ поругаван не бива!”

„Сега отпускаш твоят раб, Владико, според думата Си с миром...” Сякаш тези пророчески слова от писанията могат да се отнесат и за владайци. Преди четири години във Владая дойде да освещава къща старецът Назарий, бивш рилски монах с петдесетгодишен монашески стаж, игумен на Кокалянския манастир „Св. Архангел Михаил”. Показаха на стареца мястото с оброчния камък, определено за строежа на храма, и той много го хареса. Прекръсти го и каза: „Тука ще има храм, много хубав храм. И не само местните хора, но и от София ще идват тука да се венчават, кръщават и черкуват!”

Всичко това го приехме с леко съмнение, осланяйки се на досегашните провали на начинанието. И после, когато посещавах дядо Назарий в Кокалянския манастир, при споменаването за „проклятието” на св. Йоан, старецът ме смъмри: „Ти, да мълчиш, аз тези хора ги познавам. Това са честни хора! – И взе да ми ги изрежда: бай Сандо и не знам кой си... - все имена от минало време.

Старецът Назарий, преди да стане монах, е работил в картографията в кв. Павлово и често е ходил да се черкува в църквата в Княжево, посещавал е и Владайския манастир, така че познавал някои от тукашните хора... След тези ни разговори нещата със строежа на храма внезапно и, бих казал, по чудесен начин, потръгнаха. В инициативния комитет, освен хора от църковното настоятелство, се включи активно и кметът на селото, който стана и църковен настоятел. Изготви се проект, възлизащ на стойност двеста хиляди лева, изготвен даром от архитект - италианец, живеещ във Владая. Явиха се и други благочестиви дарители. Осигурени бяха близо една шеста от необходимите средства за окончателното изграждане на църквата. Подбран и одобрен бе от Софийската св. Митрополия и строителят на обекта. Полагането на основния камък стана на 26 юли миналата година от епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, и постриган за монах от стареца Назарий. Сега вече се завършват куполът и камбанарията, грубият строеж и външното измазване. Така че, само за една година – за празника Успение Богородично, строящият се храм, посветен на Божията майка, привлече погледите на всички носещи Христа в сърцето си. Практиката показва, че когато Църквата и местната власт работят заедно, нещата в съответното населено място вървят добре.

Пророчеството направено преди четири години от големия молитвеник, старец-наставник, монах-аскет - архимандрит Назарий постепенно стана реалност. Жалко е, че той се престави в Господа малко преди да започне строежът на храма. Вечна му памет!

Колкото и да са скептични някои хора към разказаното по-горе, молитвите на отдадените на Бога хора винаги помагат. И те са движеща сила в богоугодните начинания! Чудни са делата Ти, Господи и суетата и злобата на света няма да поклатят ногата на праведника!

ДАРЕНИЕТО ЗА ХРАМ Е ЗА СЛАВА БОЖИЯ И ЗА НАШЕ СПАСЕНИЕ!

Нека да помним, че нашият живот тук на земята е временен и тук се подготвяме за вечния живот. В новопостроения храм „Успение на Пресвета Богородица” на всяка служба за вечни времена ще се споменават неговите дарители и спомоществователи. Изграждането на Божи храм е един от най-добрите начини да се вложат средства, труд, усилия и вяра, които никой никога няма да може да ни отнеме.

„Милостинята на човека е като печат у Бога, на всяка милостиня Той ще даде място, всякой ще получи по делата си" /Сир. 17:1/.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ:

Кметството на с. Владая;

Църковно настоятелство;

Пенсионерско дружество „Владайски зов”.

За контакти:

0898 405 685 – о. Георги Георгиев

0884 530 224 - Васко Стоянов, кмет на с. Владая

СРЕДСТВАТА ЗА СТРОЕЖА НА ХРАМА СЕ ПРИЕМАТ ПО БАНКОВА СМЕТКА В ПОЩЕНСКА БАНКА – СОФИЯ:

BG95 BPBI 79405068296101

Църковно настоятелство при храм „Св. Йоан Богослов”.

Текст и снимки: Велизар Пейков, църковен настоятел

 

 

Снимки

Новият храм „Успение Богородично"Водосвет за първа копка на храм "Успение Богородично", кв."Владая"
« предишна новинаследваща новина »