ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение Богородично в Аврен

20 август 2012 09:10, Варненска и Великопреслaвска митрополия
УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В АВРЕН

Много жени от село Аврен (община Аврен), се събраха в храм „Св. Параскева - 1868” на големия християнски празник Успение Богородично – посветен в чест на Божията майка. От далечни времена в селото се празнува Успението на св. Богородица. Хвърляме поглед и върху летописните бележки в църковните книги. Отстоящият на километър от селото скален манастир край село Аврен е посветен на Свето Благовещение. На Пресветата Дева Мария са посветени най-много и най-хубави молитви, песни и възхвали. В нейна чест са отредени най-много празници през годината. Днес в храма „Св. Параскева - 1868” година множество жени и млади и възрастни, дойдоха от ранни зори, доведоха и внуците си в село Аврен, за да участват в св. Литургия и положат на празничната трапеза даровете на техния труд: обредни хлябове, плодове и цветя за св. Богородица. Светата Литургия бе отслужена от свещеноик. Стефан Хаджийски, епархийски надзорник на Варненска и Великопреславска света митрополия.

Пешеходният маршрут извън село Аврен ще ви отведе до скалния манастир, посветен на Св. Благовещение. Родителите на Пресветата Дева - Йоаким и Анна били добри, благочестиви и праведни човеци, но бездетни. Дълго се молили на Бога да им даде рожба, като винаги свързвали молитвата си с обещание, че ако Бог изпълни молбата им, те ще посветят рожбата си на Бога. Не след дълго, Господ изпълнил молбата им, тя била чута и им дал чедо, което те нарекли Мария. Радостта им била голяма. Когато малката Мария станала на три години, те я завели в храма, за да изпълнят обещанието си. До пълнолетието си останала тя в храма, където прекарвала времето в молитви, четене словото Божие и ръкоделие. Бидейки в храма тя проявила такива добродетели като смирение, кротост, благост, послушание, чистота и невинност, с което учудила всички. Заради тия й качества и добродетели, тя се удостоила да стане майка на Иисуса Христа.

Един ден Стоянка Димитрова от село Аврен решава да подари часовник на храма. Видяла в църквата, че той ще е нужен и си повторила "защо да не купя един часовник?!" и споделила на колежките си за Марииния ден. Пък и на този празник племенникът, както и други близки, дали оброк. Подела се инициативата от Стоянка Димитрова, Руска Станчева, Димитра Куцарова, Веска Няголова, Дора Шопова, Розалина Костадинова, Данка Димитрова и много други от женската певческа група за автентичен фолклор, при НЧ „П. Р. Славейков – 1901” да почитат Божията Майка с песните си и дарения за храма. И днес на големия празник жените събрали скромна сума и купили часовник за храма. Той бе връчен на председателя на църковното настоятелство свещенои. Стефан Хаджийски. И наистина, ако Иисус Христос е изпълнявал молбите и застъпничеството на Своята майка през земния си живот, колко повече изпълнява сега, когато сам Той я е превъзнесъл по-високо от всичко. Тази вяра носят у себе си авренчанки и днес. Прочее, те всякога се молят на Бога. Но за да бъдат молитвите им по-скоро чути, те ги отправят най-вече чрез Божията майка, най-близката и гореща наша застъпница, ходатайка и закрилница. Но освен да й се молим, трябва и да се стараем да подражаваме на нейния чист, свет и добродетелен живот. Много младежи и девойки дойдоха в храма и положиха цветя в прослава на Божията майка.

Свещеноик. Стефан отслужи св. Литургия и в храм Света Троица, село Приселци, Варненска и Великопреславска света митрополия. И на двете села Аврен и Приселци, община Аврен, о. Стефан поздрави с празника миряните, пожела им, щото Господ Бог по молитвеното застъпничество на св. Богородица да благослови всички жители на община Аврен и да дарува на домовете и чедата им мир, здраве, живот и всяко благополучие.

Текст и снимки: Петко Колев

 

 

Снимки

УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В АВРЕНУСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В АВРЕНУСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В АВРЕНУСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В АВРЕНУСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В АВРЕНУСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО В АВРЕН
« предишна новинаследваща новина »