ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и дяконско ръкоположение в Самоков

20 август 2012 11:31, Софийска митрополия
 „Бельовата църква“,гр. Самоков

В неделният ден на 19 август, Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит посети Самоковска духовна околия. Повод за посещението бе предстоящото честване на св. Симеон Самоковски /Самоковски митрополит от есента на 1734 г., просиял с мъченически подвиг/, чийто празник -21 август, жителите на гр. Самоков отбелязват с особена тържественост.

В храм „Рождество Богородично”, известен като „Бельовата църква“, която е най-старата в града, и в нея са открити мощите на св. Симеон Самоковски, бе отслужена архерейска св. Литургия от Софийския викарий.

С епископ Йоан съслужиха иконом Петър Стоименов, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и председател на храм "Рождество Богородично", иконом Александър Георгиев, предстоятел на столичния храм „Св. Кирил и Методий” и член на Софийския епархийски съвет, свещеници от Самоков и дякон Лъчезар Вълков от София. На богослужението присъстваха кметът на града г-н Владимир Георгиев, общински служители, гости на града и стотици самоковци.

По време на Литургията с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в дяконски чин бе възведен иподякон Любомир Любомиров Мишков от гр. Самоков. Новоръкоположеният дякон е получил основно образование в Самоков. Продължава обучението си в петгодишния курс на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която успешно завършва през 2003 г. Веднага след това продължава образованието си в богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", където през 2008 г.придобива бакалавърска степен, а след това защитава и магистърска степен по богословие. От четиринадесет години е певец в гр. Самоков - първоначално в митрополитския храм „Успение Богородично“, а впоследствие в Девическия манастир “Покров Богородичен“.

Епископ Йоан се обърна към новия дякон с думите: „Неслучайно св. Йоан Златоуст говори за великото тайнство „Свещенство“ като казва, че отговорността на човека е твърде голяма, защото на него е дадена възможността да държи в ръцете си тялото Христово - това и на ангелските сили не е дадено, което значи една велика отговорност най-вече пред Бога и светата Църква. Св. Тихон Задонски говори, че човекът не става свещеник заради хляба, а заради спасението на човешките души. Вие, днес за първи път прекрачихте прага на свети олтар през царските двери и се докоснахте до светия престол…; оттук нататък вашето житие ще промени своя устрой и вие ще се призовете на служение Богу… Св. ап. Павел винаги насочва към пастирското служение с думите: “Дръж се о доброто учение, помни вечния живот, за който бе повикан, изповядвай доброто учение пред всички човеци!“ - каза в словото си епископът към новия дякон на Самоковска духовна околия и пожела:

„Ревността по Бога да бъде първостепенна във Вашето сърце, молитвата да се всели в него като имате примера на св. Игнатий Богоносец, който толкова много е придобил молитвата в съцето си, че след мъченическата си смърт станало видно и чрез отпечатък на сърцето му името на Господа. Молитвата, търпението, послушанието, страхът Господен, който е начало на всяка премъдрост - те да Ви укрепяват. Внимавайте върху себе си по всяко време, никога не пристъпвайте към светата Литургия неподготвен, без да сте си прочел молитвеното правило или без да сте се примирил се със своите събратя… Ние всички грешим, но чувството за покаяние е основно и ние винаги трябва да съзнаваме своята немощ, да изгонваме от себе си греха, който лесно ни омотава“ - каза още в напътственото си слово архиереят.

В края на Литургията еп. Йоан благодари на архиерейския наместник - иконом Петър Стоименов за отправената покана, както и на кмета на Самоков и на цялото общинско ръководство за отзивчивостта, която проявяват към нуждите на св. Църква, и благопожела на всички: „Благодатта Христова, общението със Светия Дух и любовта на Бога Отца да бъде с всички нас. Амин“.

По традиция в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет и осветено благословено ястие за всички присъстващи и техните семейства. То бе финансирано от Община Самоков и приготвено като дарение на готвачи от военното поделение в града.

След духовното празненство, в двора на Бельовата църква се проведе и фолклорен концерт, в който се включиха самодейните състави от читалищата в общината.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Посрещане на еп. ЙоанСамоковското духовенствоЗа благословение при епископаНачало на св. ЛитургияСамоковското духовенствоНачало на св. ЛитургияНачало на св. ЛитургияИконом Александър ГеоргиевИконом Александър ГеоргиевНа певницатаНачало на св. ЛитургияИподякон ЛюбомирАрхиерейска св.Литургия в "Бельова църква", гр.СамоковАрхиерейска св.Литургия в "Бельова църква", гр.СамоковИконом Петър СтоименовАрхиерейска св.Литургия в "Бельова църква", гр.Самоков Четене на св. АпостолИзнасяне на св.ЕвангелиеЗнеполски еп. ЙоанВ храмаВеликият входВеликият входЗнеполски еп. ЙоанАрхиерейска св.Литургия в "Бельова църква", гр.СамоковВеликият входВеликият входИконом Александър Георгиев" Вярвам в един Бог..."В храмаАрхиерейска св.Литургия в "Бельова църква", гр.СамоковНачало на дяконското ръкоположениеНачало на дяконското ръкоположениеДяконско ръкоположениеДяконско ръкоположениеПред епископаПред епископаНапътствени слова Дяконско ръкоположениеДяконско ръкоположение"Достойн!""Достойн!"Обличане на дякона"Достойн!"Представяне на новия дяконВ храмаВ храмаЗнеполски еп. ЙоанИподякон ЛюбомирИконом Петър СтоименовПървата ектения на дякон Любомир пред семинарския му класен ръководителСамоковско духовенствоАрхиерейска св.Литургия в "Бельова църква", гр.СамоковКъм мястото на водосвета Еп. Йоан разговаря с кмета на СамоковВодосветСв.Симеон СамоковскиПред храмаВодосветУчастнички във фолклорната програмаКметското ръководство на СамоковКъм празничното ястиеКъм празничното ястие Освещаване на ястиетоВ двора на храма
« предишна новинаследваща новина »